måndag 30 maj 2011

Kläder från förr


Den här bilden från 1924 visar fröken Torslow, som ägnar sig åt uppfriskande gymnastik i hemmet till grammofonens toner. Den tidens popidol hette Ernst Rolf och det är till hans stämma hon motionerar. Fröken Torslow är modern i svarta strumpor och en mörk fladdrande knäkort byxkjol.


Den här bilden är från 1944 och visar hur den sportande kvinnan ska klä sig. På 40-talet var min sköna moster ung. Hon var utåtriktad, dansade på logen, hade fästman som hette Georg och skor med korksula som var mode under krigsåren. Hon hade håret uppsatt i tre "volmar" som fästes med luggnålar. Hon var min idol och sååååååå häftig.


Sen kom 50-talet som var hemmafruns årtionde. Den här bilden kommer från Wiskadahls priskurant och där kunde man, som synes, beställa en städrock för 12:90 att använda under dagens id, för att inte smutsa ner sig. Hemmafrun ville ju vara söt, när maken kom hem från sitt hårda värv.

Det finns folk som romantiserar den tiden och vill ha den tillbaka. Men det är bara trams. Kvinnor ska ha möjlighet att försörja sig själva.

Mode kommer alltid tillbaka. Kanske får vi i framtiden se fröken Torslows outfit på det moderna gymmet, där deltagarna iklädda fladdrande byxkjolar rör sig rytmiskt till exotisk zumba.

Ha det!

2 kommentarer:

Annica sa...

Härliga bilder! Fröken Torslow var rejält påpälsad - undrar hur svettig hon blev.
Algots skidåkerska i röd overall och ryttarinna i brun ridbyxa är ju riktigt snygga.
Min mamma hade ofta chic städrock hemmavid, inte bara när hon fejade.

Gunnel sa...

Även min mor hade städrock därhemma, även när hon inte stod med skurhinken. Men på söndagarna klädde mamma upp sig. då var städandet tabu.