söndag 30 maj 2010

Förlåt att jag frågar

Gissa min ålder!
-
"Man ska inte fråga om en dams ålder, men jag vet att du har fyllt 33", säger reportern till idrottsstjärnan.
-
Vad menar journalisten? Är det någon sorts artighet som gör att han nästan ber om ursäkt innan han talar om hur gammal hon är? Och vid vilken ålder blir man för gammal för att åldern ska kunna nämnas utan ursäkter?
-
Kvinnor, liksom män och allt levande blir ett år äldre från ett år till ett annat. Det är ett faktum. Vad är det då för gammal regel som säger att man inte får fråga en dam om hennes ålder? Är det fult att vara 33 eller 46 eller 62? Ska vi känna skam för att bli äldre.
-
Inte ens den mest fantastiska ingrediens i någon salva kan göra oss yngre, så det är lika bra att vara stolt över sin ålder och hoppas att man får uppleva så många år som möjligt.
-
Med stolthet och på stappliga ben vandrar vi mot ålderdomen.
.

I dag är det min och alla mödrars dag. Ikväll kommer mina söner att ringa och gratulera mig till att jag haft turen att få bli deras mor. Jag kan inte annat än instämma med mina söner. Jag hade tur.
-
Ha en trevlig söndag!

2 kommentarer:

Annica sa...

Att fråga om en dams ålder har alltid uppfattats som oartigt, men jag har aldrig förstått varför.

Förresten, är vi inte lite extra åldersfixerade i Sverige? I media nämns nästan alltid folks ålder, t ex "Pelle Andersson, 42", eller "Svea Pettersson, 79", eller "56-åringen". Och står det inte så kommer jag ibland på mig själv med att undra hur gammal personen i fråga är.
Många gånger kan åldern vara relevant och intressant i sammanhanget, men ofta har den ingen som helst betydelse.

Gunnel sa...

Jag tror och hoppas att man numera kan fråga både damer och herrar om deras ålder utan att det är fel. Det fanns så himla många dumma regler om allt möjligt förr i tiden.