måndag 5 april 2010

En dammig årstid


Det hänsynslösa ljuset,
som forsar fram
visar helt klart att huset
är fullt av damm.
-
Och själv är man föga vackrare
ruggig och grå,
någonting som andra stackare
ska titta på.
-
Dikten ovan är en dagsvers, skriven av Jacob och klippt ur någon tidning för länge sedan.
-
Våren är överreklamerad. Visst är det fint när krokusen tittar fram och när vattnet börjar porla i bäckarna och solen värmer skönt på södersidan. Men nog är våren den mest krävande av alla årstider.
-
I solstrålarna ser man dammet och smutsen som man sluppit se under den mörka årstiden. Fönstren är sorgliga att skåda, för att inte tala om de äckliga fettfläckarna runt handtagen i köksskåpen. Våren är kravfylld. Våren säger: "Gör nå´nting människa, var inte så lat, så här kan ju ingen ha det."
-
Jag vill ha augusti-september året runt. Härliga månader med lagom värme, prunkande blommor, vackra färger och den vänliga skymningen, när man kan tända ljus och se sin omgivning i en vackrare dager.
-
Hösten är min årstid. Den återkommer bara alltför sällan.
-
Hej, hej!

7 kommentarer:

Annica sa...

Våren har alltid varit oförklarligt populär. Jag har aldrig riktigt förstått varför. Solen står fortfarande lågt och avslöjar varenda dammtuss, varenda liten fläck, minsta lilla skavank - både på en själv och ens ägodelar. Och man ska vara fräsch och välklädd och helst även lyckligt förälskad.

Nej, tacka vet sensommaren och hösten. Min favorittid på året. Ljuvliga dagar med klar luft och långa skuggor och kvällar med ett mysigt mörker att krypa in i.

Så jag kan bara hålla med bloggerskan i dag. Till 100%.

Peter sa...

Det är väl klart att våren är något att se fram emot. Mer ljus, mer värme, fler lediga dagar, större möjlighet till utomhuslek. De dammiga fönstren kan man alltid putsa någon dag då man har tråkigt.

Modern sa...

Men jag har aldrig tråkigt. Ja, det skulle i så fall vara den dag då jag putsar fönster. Att man älskar hösten kanske beror på att man själv är i sitt livs höst.

Yvonne sa...

Våren är en jobbig tid psykiskt för många människor.Alla tycker att man ska vara så sprudlande och förväntansfull.Man förstår inte att man inte kan känna så när ljuset kommer.Prestationsångest kan det också bli,som du skriver.Putsa fönster är det värsta som finns.Så har det alltid varit för mig.
Visst är det härligt när grönskan kommer.Sommaren och tidiga hösten är nog mina årstider.
Kram från en som har oatädat!!

någon sa...

testing

Karen sa...

Jag säger som Gwen sa:Jjag längtar till sommar`n,men man måste väl försöka göra en liten makeover inomhus först,torka fönster,plantera om blommorna som håller på att falla ur krukorna p.gr.av trångboddhet.Sedan när sommaren kommer:ta frukostbrickan och gå ut på baksidan och äta,lyssna på älvens brus och fåglarnas kvitter !Aah!!

Gunnel sa...

Karen, roligt att du kommenterar och du vet att jag är avundsjuk på ditt nya rum där du kan äta frukost och lyssna till älvens brus.
Men jag glad att du har det fint.
Kram från mig.