onsdag 7 april 2010

Kavajskutt


Bilden ovan är framsidan på Husmoderns Bjudningsbok från 1934. Den försöker ge inspiration till 100 olika slags bjudningar. Här följer beskrivning på en alldeles speciell fest som jag aldrig upplevt, men hört talas om.
-
Kavajskutt.
En enkel ungdomsbjudning hemma hos någon av deltagarna, där gossarna var iförda kavaj och flickorna finklänning. Man dansade till grammofon och bjöds på buffé som bestod av te eller öl och smörgåsar och kakor.
-
Ordet kavajskutt påminner mig om min ungdoms flickböcker, där lilla söta tonåriga Lisa var så lycklig för att hon var bjuden på kavajskutt. Hennes stora svärmeri Pelle var också där, men han hade bara ögon för högfärdiga Greta. Efter ett antal kapitel av missförstånd, förstod dock Pelle att det var Lisa han var kär i och de två gick hand i hand ut i sommarnatten och levde sedan troligen lyckliga resten av sina liv.
-
Det kavajskuttas nog inte så mycket i vår tid och det är synd för det var nog ganska nyktra och övervakade tillställningar.
-
I boken finns ingenting om hur man firar en släkting som fyller år. Därför säger jag bara grattis och hoppas att hockeylaget gör sitt bästa för att din dag ska bli så bra som möjligt.
-
Så var det slut!

11 kommentarer:

Anders sa...

Tack så mycket. Det är och förblir en fin dag, oavsett vad hockeylaget presterar. Dom har redan gjort mer än man kan begära tycker jag nästan.

Hoppas att jag kommenterat tillräckligt tidigt på dagen så att Peter hinner läsa innan han måste gå och lägga sig.

Anonym sa...

Detta är ett test

Annica sa...

Kavajskutt har jag också hört talas om, men aldrig upplevt. Det var nog aldrig ff på skutten.

Eftersom släktingen fortfarande har födelsedag så stämmer jag in i grattis-kören.

Peter sa...

Tyvärr hann jag inte läsa detta innan sängdags. Gratulerar i efterskott och ber att få gratulera skaik till en bättre genomförd semifinal än förra året. Det lär dock vara slutspelat redan ikväll och sedan börjar den s.k. silly season med spekulationer om nya spelare med mer eller mindre svåruttalade namn.

Anders sa...

Tack för gratulationerna Annica och även de postuma från Peter!

Det som gör Skellefteås hockeylag så imponerande är att de nått så långt trots att laget består av så många egna juniorer + ett antal föredettingar med svåruttalade namn - importerade från Luleå.

Systern sa...

Trots ett antal föredettingar importerade från Luleå. Kommer bara på Skrbek. Har han inte varit tíll belåtenhet?

Anders sa...

Svåruttalade, men ännu mer svårstavade namn. I dagens VF kan man läsa: "Det togs många bra beslut i gårdagens match. Skrbeks crosschecking var inte ett av dem". Utvisad vid HV:s andra mål.

Den andre svårstavade (Majnånting) satt utvisad vid HV:s vinstmål i förlängningen tycks jag minnas. Han sa (enligt samma utomordentliga tidning): "Jag tar på mig skulden för förlusten".

Samma syster sa...

Majnånting har Skellefteå tagit från annat håll. Jag tror inte att han någonsin har varit här. Behåll honom gärna.

Anders sa...

Du har rätt. Surnånting var det som kom från Luleå har jag numera förstått.

Syster sa...

Surnånting kom från Linköping. Renberg och Skrbek från Luleå. Klart! Slut!

Annica sa...

Vad ni är insatta i hockeylagens liv och leverne! Jag är SÅ imponerad! Som vanligt när det gäller sport så är jag helt vilse. I pannkakan, eller? Jag är inte ens säker på var jag är vilse, men vilse är jag i alla fall.