torsdag 29 april 2010

Hustruskolan


"Hustruskola" behövde vi 1958. Tidningen Femina berättar om hur vi flickor borde förbereda oss för äktenskapet. Läs och begrunda.
-
Utbildas skall vi förstås. Och ändå är det varje flickas dröm att bli hustru och mor. Men vi kvinnor skaffar oss allt bättre meriter i förvärvslivet men försummar att förbereda oss för den post som är det väsentligaste - nämligen som hustru.
...............
Varje arbetsgivare fordrar betyg och meriter av platssökande. Undantaget är den blivande mannen, som inte kräver husmoderskunskaper av sin blivande hustru.
----------
Ur många synpunkter får vi kvinnor vara glada och tacksamma att vi släppts ut i männens värld, men vi borde RASA över att vårt naturliga yrke - husmoderns - därmed blivit lidande.
..............
I dag tappar ingen kvinna självaktningen om hon inte vet hur man stryker en skjorta eller kan skilja på plattsöm eller kråkspark. Och inga krav på den blivande hustrun, då det gäller att behandla sin livspartner som människa med allt vad det innebär. FÖRUNDERLIGT, förunderligt att dagens unga män har så små pretentioner.
...............
Lär dig så mycket du kan i Hustruskolan, du som står på språng för att ge ditt levande jag åt den du älskar.
Slut på artikeln.
-
Själv var jag kunnig i både plattsöm och kråkspark. Min man, med sina små pretentioner, var också helt medveten om att han under hela sitt liv skulle få stryka sina skjortor alldeles själv.
-
PS. Tidningen från 1958 hade fina bilder av 50-talsmöbler, så den var väl värd sitt pris på 10 kronor. DS.
-
Hej!!

4 kommentarer:

Nahide sa...

....Och så säger Ni att det var bättre förr!

Yvonne sa...

Oj,det vänder sig nästan i magen när man läser detta!!

Annica sa...

Nog är det tur att vi kommit en (liten?) bit på väg. Läs mer om mäns syns på kvinnor på bloggadressen nedan. Man kippar efter andan.

http://skaffaren.blogspot.com/2010/04/husmoderns-gyllene-bok.html

Gunnel sa...

Nahide: Det var vi som var bättre förr.