tisdag 20 april 2010

Ett hjälpmedel


En kniv är ett fantastiskt och praktiskt hjälpmedel.
-
När gubbarna jobbade i skogen, hade de alltid en kniv i livremmen för att spänta stickor till elden och för att skära upp falukorven som skulle stekas.
-
En skicklig hantverkare kan använda kniven till att karva, slöjda och göra vackra ting. Samerna gör fantastiska konstverk av knivslidor.
-
Knivslagsmål hörde man talas om. Det var när två ungtuppar blivit ovänner om flickan. Jag tror att de bara rispade litegrann på varandra, för man hörde aldrig talas om blod och död.
-
Men de senaste åren har kniven börjat användas av intelligensbefriade och drogpåverkade dårar för att hota, råna och skära obeväpnade medmänniskor.
-
I morse kunde man läsa i tidningen om en man, som tog sig in i en kvinnas bil och hotade henne med kniv. Det skedde på blanka eftermiddagen i Luleå och kvinnan blev givetvis chockad. Hot har blivit vanligt. En mig närstående person har nyligen blivit hotad med kniv och det gör mig alldeles speciellt bedrövad.
-
I Sverige är det knivförbud på allmän plats. Men det är knappast något som de knivbeväpnade ärthjärnorna bryr sig om. Så vad gör vi? Ska vi bara acceptera att hot hör till vardagen? Ja, inte vet jag, och förmodligen ingen annan heller.
-
Ha det bra!

1 kommentar:

Annica sa...

Ja, visst är det bedrövligt hur saker kan få helt fel användningsområden. Och som vanligt så är det ju ärthjärnorna som utmärker sig. Snart behöver vi "körkort" på vanliga köksknivar, högafflar, hopprep, gråstenar o s v för allt kan bli vapen i händerna på dårar.

Ändra lite på texten "Släpp fångarna loss, det är vår", till "Släpp dårarna loss..." så passar den in i dagens samhälle. Det är ju precis vad som har hänt.

(Ärthjärnor - f ö en mycket träffande beskrivning, men egentligen en förolämpning mot de stackars ärterna.)