söndag 6 januari 2013

Kvinnans bokskatt


Bilden ovan visar "Kvinnans bokskatt" en serie i tre delar som utgavs 1913, alltså för exakt hundra år sedan.

Böckerna köpte jag i ett antikvariat någonstans i Sverige för ca 20 år sedan och just dessa exemplar är en gåva från tant Anna till något okänt flickebarn som fyllde år och behövde träning i konsten att vara hemmets härskarinna och ljuva slavinna.

Bok nummer ett handlar om hur man sköter hem och hushåll, håller pli på tjänstefolket samt hur kvinna och man bör uppföra sig. Här följer en detaljerad och omständlig mening om hur ett dammigt hem kan te sig för en besökande.

"Huru obehagligt verkar icke inträdet i ostädade rum, där möblerna stå i obehaglig oordning, såsom de ditställts av en slump, mattor och borddukar äro nedfläckade, dammet ligger tjockt på möblerna, klädespersedlar, nedtrasade böcker skräpa på stolar och bord och stearin, som spillts på pianon, då detta senast användes, om sådant nämligen finnes, ännu kvarsitter."

- - - - - - - - - - - - - - - -

Andra boken handlar om moral, omoral och sjukdomar och är oerhört intressant för nutida läsare. På det området har mycket förändrats under etthundra år.

Bok nummer tre är en kokbok, där man kan lära sig tillaga "Ragu på kalvhjärna", "Soppa på svinöron", "Pärlgrynsvälling" eller "Kanape på hummer." Det sistnämnda låter nog mest intressant för gourmeten.

Denna bokserie är verkligen en skatt för den som är intresserad av hur kvinnors och mäns roller i hemmet och samhället förändrats under den tid som gått sedan böckerna gavs ut.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Nästan hopplöst sätta in bilder på bloggen idag!

Hej!

2 kommentarer:

Annica sa...

Det där var en riktig bokskatt. Kul att läsa om gångna tider. Det har hänt en hel del under 100 år. Inte minst med det omständliga språket.
Undrar vad människorna från förr skulle tycka om vårt liv och vårt språk idag. Intressant. Vi kan alltid blicka bakåt, men det är svårt att blicka framåt.

Angående trasslet med att sätta in bilder på bloggen, så kom vi väl fram till, sedan vi (telefonledes) slagit ihop våra kloka huvuden, att du bör byta webbläsare.

Gunnel sa...

Annica: Ny webbläsare redan fixad.

Det skulle vara intressant att veta vad hur samhället ser ut om hundra år. Nu får vi ju bara spekulera, om vi nu inte kan följa framtiden från "ovan där."