torsdag 24 januari 2013

Behövs inte längre


Som den "moderna" människa jag är, har jag ägnat morgonen åt att betala mina räkningar över nätet. Första gången jag betalade på detta sätt var år 2000, så jag är inne på trettonde året.

Mitt tidigare jobb som postkassör gick i graven när folk började skicka sina räkningar till postgirot och de härliga köer vi hade under 70- och 80-talen kortades alltmer. Det var ett nöje att jobba vid månadsskiften när allt flöt som smort och timmarna bara försvann. Men hur roligt var det att stå i dessa köer? Nej, säkert inget roligt alls för en stressad Svensson som dessutom alltid ställt sig i fel kö.

Idag är postkassören ett minne blott och knappast saknad av någon.
Jag har samma känsla av försvinnande yrkesroll när jag veckohandlar. Jag scannar mina varor, packar dem direkt i medhavda kassar, betalar och slipper stå i kö. Men det här sättet att handla medför troligen att butikskassören snart blir lika överflödig som postfröken.

Och ingen känner saknad.

Hej!8 kommentarer:

Gunilla sa...

Så sant, så sant! Vem kunde tro att postkassören skulle dö ut?

Anders sa...

"Amatör". Det här är de postjobb jag har haft som försvunnit:
Förste kontrollör i Övertorneå
Trafikledare i Kalix
Överkontrollör i Kiruna
Överkontrollör i Gällivare
Trafikassistent i Umeå
Trafikassistent i Lycksele
Marknadsuppföljare (MUPP?) i Lycksele.

Det finns säkert fler men jag kan inte komma ihåg dem på rak arm. Varje gång jag slutat ett jobb har det så småningom visat sig obehövligt. (eller var jag oersättlig?). Känner ingen saknad men är glad över pensionen. Erinrar mig också med särskild glädje kafferasterna.

Gunnel sa...

Hej Gunilla: Ja, inte trodde jag att yrket skulle försvinna när jag började i Posten. Men nu är vi ett minne blott.

Anders: Hette det verkligen MUPP? Naturligtvis var du oersättlig, det vet vi alla som känner dig.

Undrar om folk får kafferaster numera.

Anders sa...

Gunnel: M-ANAL marknadsanalytiker kanske det hette.:-) I alla fall så sådde jag i denna egenskap fröet till linjen Malå-Arvidsjaur, de enda kommunerna i AC-BD som inte hade direkt kontakt trafiklinjemässigt.

Jag måste nog leta rätt på mina gamla visitkort för att ta reda på vad jag egentligen hette i förkortning.

Annica sa...

Vi är många som saknar den riktiga Posten. Och därmed postkassörerna. Ni visste vad ni talade om när vi kunder hade frågor och problem rörande postärenden. Det är inte detsamma att gå till Konsum, Preem eller var man numera "går till posten".

Bevare mig väl för vissa nymodigheter! Allt är inte bra bara för att det är nytt.
Snart behövs inte människan längre...

Gunnel sa...

Anders: Vilka yrken, eller i alla fall vilka förkortningar. Imponerande! Synd bara att alla dina yrken inte existerar längre.

Annica: Tror du verkligen att vi är saknade? Världen förändras och det är bara att hänga med så gott man kan. Och det är inte lätt.

Anders sa...

Vi hade en chef på Postens Diligenstrafik som gillade titelförkortningar vilket naturligtvis skapade den här typen av "humor".

Allvarligt så gick Postens diligenstrafik, en inlandets kulturbärare, med förlust i alla år fram till de allra sista åren då vi lyckades skapa lite vinster. Då bestämde Posten att man skulle "renodla" verksamheten och sälja busstrafiken... Till SJ först som sedan sålde till ett skotskt bolag och sedan såldes det vidare till norrmän. Vem som äger verksamheten nu vet jag inte.

Gunnel sa...

Anders: Numera ombesörjs den trafik som ursprungligen bedrevs av Posten av flera olika större och mindre operatörer efter att trafiken upphandlats i åtskilliga omgångar. /Wikipedia/

Låter skumt!