onsdag 18 januari 2012

Kvinnoidrott

Kvinnokraft!

I Idrottsgalan visades en kortfilm om kvinnors idrottande genom tiderna.

Det var inte självklart att kvinnor överhuvudtaget skulle få ägna sig åt idrott. De kunde nämligen feminisera de idrotter som män så kraftfullt ägnade sig åt. Kvinnornas nervsystem var heller inte stabilt, de drabbades av gråt och hysteri och de klarade inte av de ansträngningar som t ex ett 800-meterslopp innebar.

Detta sagt och skrivet om det kön som föder barn.Långt borta i antiken kunde kvinnor faktiskt få delta i hästsport, eftersom hästen själv eller hästens ägare korades som segrare i stället för den kvinna som körde fyrspannet. (Där hör du Rolf-Göran! Det var hästen som borde fått priset.) Men kvinnans uppgift var även då och under modernare tid att kröna och beundra den manlige segraren.


Idag spelar tjejer fotboll från tidig barnaålder och ingen, eller nästan ingen, tycker att det är konstigt eller okvinnligt. Vi är alla glada för att det finns kvinnlig idrott när vi ska försöka hämta medaljer i stora mästerskap. Vi litar lika mycket på Kalla, Klüft, Tessan, Anja, Haag, Gren och Ingmarsdotter, som vi litar på någon manlig idrottare.

Godmorgon!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Armen på bilden tillhör knappast en kvinna.

Gunnel sa...

Det tillhör en kvinnlig skidåkare.

Annica sa...

Antagligen har männen sett kvinnorna som ett hot, de har inte velat ha någon konkurrens. Och då har de dragit fram urkorkade argument.

Under lång tid trycktes tjejerna tillbaka, men tack och lov så var de starka nog att i längden inte lyssna på dumheterna.

Gunnel, du måste lägga in hela bilden på armens ägare. För det ÄR ju en kvinnas arm.

Gunnel sa...

Annica: Inte alla män kände sig hotade. Någon modig tidningsman sa redan på 20-talet.
"Kvinnor passar bättre i tävlingsbyx än i förkläde.

Bilden är från en tidning och såna får man väl inte stjäla så jag vågade bara ta den intressanta armen.