söndag 28 oktober 2012

"Svarta" affärer


Det är dyrt att bo. Hus och bostadsrätter kostar multum och lägenheter i nyproduktion har svindyra hyror. Det är ont om lägenheter och mycket bättre att vara säljare än köpare.

Det var brist på lägenheter även under 60-talet, när vi flyttade till Luleå. Vi köpte vår lägenhet "svart." På den tiden fick säljaren inte ta mer betalt för sin lägenhet än det pris han/hon själv gett när lägenheten var ny. På grund av detta uppstod en svart marknad. På vårt kontrakt stod skrivet med prydliga bokstäver att vi betalat 4.500  för vår lägenhet, men säljaren ville ha 12.000 kronor och vi betalade snällt 7.500 kronor under bordet. Pengar som vi inte hade, men som vi fick låna av släktens bankman, den snälle farbrodern.


                                                         
Nej, nej, vi gjorde inget olagligt. Som köpare var man helt utan skuld, det var säljaren som ansågs vara boven. Han/hon hade ingen laglig rätt att ta mer betalt för lägenheten än vad han själv gett. Säljaren var skurken i dramat, precis det motsatta mot sexköpslagen, där det är köparen som är kriminell.

Helt andra regler råder nu och den som säljer sin lägenhet till högstbjudande behöver inte smyga under bordet, utan kan med stolthet berätta om sin lyckade affär.

Hej!

5 kommentarer:

Yvonne sa...

Ja,idag är det ingen ide att hymla om vad man fått.Alla får veta det via media och internet ändå.
Jag fick bra för huset.

Annica sa...

Vad gör man inte för att ha tak över huvudet. Den säljaren skrattade hela vägen till banken.
Tiderna förändras – ibland till det bättre, ibland till det sämre. Och det som är bra för en är dåligt för en annan.

Gunnel sa...

Yvonne: Numera finns det ingenting man kan hålla hemligt och du sålde ju ett bra hus med fin tomt så köparen är också nöjd.

Annica: Säljaren var säkert nöjd, just då, det var faktiskt vi också, men att med makens facila lön av 1900 i månaden var det kämpigt med återbetalningen av lånet.

Anders sa...

Släktens "bankman" förtjänar verkligen en guldstjärna i kanten. Även jag fick låna pengar av honom när jag skulle köpa min första bil för att kunna åka runt och jobba i Norrbotten. 6 000:- fick jag låna och det klarade jag av att betala tillbaka inom ett år tack vare att jag fick traktamenten.

Jag har för mig att även pappa Sven lånade pengar av honom när han skulle köpa sin första bil, en Opel Record med regnummer AC 10038.

Gunnel sa...

Anders: Han var otroligt snäll. Han hade ju ingen anledning att låna ut pengar till brorsans ungar.
Vi var nog inte heller de enda som han lånade pengar till.

Han var en otroligt god, intelligent och fin man som gick omkring med käpp och som får en guldstjärna även av mig.