torsdag 4 oktober 2012

Samtal med chefen


Linnea 5 år sitter och äter frukost. Hon är pigg och glad och ska snart åka till dagis, där hon ska ha ett samtal med chefen. Linnea är denna dag representant för sin åldersgrupp och varannan fredag tar barnen upp aktuella saker med chefen. Det kan vara bristen på spadar och hinkar eller hur man är en bra kompis. Alla åldersgrupper är representerade, även två-åringarna får göra sina röster hörda.


Dagens små sötnosar blir alltså vana att tala i egen sak i tidig ålder. Så var det inte när vi var barn. Vi skulle tiga när de vuxna talade och inte störa dem i deras viktiga konversation.

Men vad blev det då av oss, vi tysta, blyga och hämmade från förr? Vågade vi någonsin uttrycka en åsikt? Jo faktiskt, en del av oss startade bloggar för att helt oemotsagda kunna komma med vilka påståenden som helst.

Ha det i höstrusket!8 kommentarer:

Anders sa...

I småskolan sjöng jag helt solo, och ändå var jag helt nykter!

Gunnel sa...

Anders: Även jag har helt nykter sjungit i småskolan. "Det kanske var "Gläns över sjö och strand", eller något annat jullikt. Jag hade ingen talan utan läraren bestämde diktatoriskt vad jag eller någon annan skulle sjunga.

Att också du varit solist var en nyhet. Med vilken sång gladde du publiken?

Anders sa...

Jodå, fröken BL var nog rätt förtjust i min gossesopran. De vanligaste (jul)visorna ingick i repertoaren. Och inte var jag ett smack nervös heller.

Sedan kom puberteten...

N f t brukar min fru skynda sig att slå på radion direkt jag upphäver min ljuva stämma i sång.

Gunnel sa...

Anders: Tänk att jag gått miste om din ljuva gossestämma. Har faktiskt aldrig ens hört talas om den.

Annica sa...

Vad det är bra att nutidens barn tidigt får träna sig i att tala, diskutera, hålla föredrag, uppträda, o.s.v. Det var minsann inte så mycket sådant när man själv gick i plugget.
Men några gånger fick även jag sjunga solo, bl.a. drämde jag till med Elvis-låten "Teddy Bear" vid en klassfest. Och trots att alla var helt nyktra så blev det faktiskt applåder. Märkligt.

Gunnel sa...

Annica: Men du store vilka sångare vi var i yngre dar. Undrar om vi skulle få några applåder idag.

Yvonne sa...

Var inte ensam,men sjöng rock på mässan igår,och vi fick jättemycket applåder.
När jag var ung sjöng jag solo många ggr.
Det var då det!

Gunnel sa...

Yvonne: Nisse var upptagen så vi kunde inte åka på mässan och höra er sjunga tyvärr. Synd!