söndag 26 augusti 2012

1939

1939 års tjejer fick inte lukta illa.


Dessa annonser är från Husmodern 1939. Just den här tidningen kom ut tre månader innan Hitler startade 2:a världskriget. Men här verkar allting sorglöst och idylliskt. En rubrik i tidningen lyder:
"Hur göra äktenskapet mera lockande för nutidens själviska män och kvinnor."
Själviskhet är tydligen inget nytt påfund.

1939 måste ha varit ett förfärligt år för folken i Europa. Ingen visste vad som kunde hända och ovissheten och rädslan att kriget skulle bryta ut även i vårt eget land var säkert stor.Men i Husmodern nummer 21, som kostade 35 öre, märktes ingenting av den oron. Nej, här såg man fram emot den sköna sommaren i Lidos raffinerade kontinentala baddräkt.

Hej!

4 kommentarer:

Annica sa...

Sorglösheten var nog bara ett sätt att förtränga det mörka hot som lurade. Det var för otäckt för att oroa sig i förväg.
Man smetade ODO-RO-NO under armarna, klädde sig i yllebaddräkt från Lido, textilskor från Velva och hoppade i plurret. (Dock sedan man tagit av sig tygdojorna.)
Det magiska medlet Odör-O-Nej gjorde en luktfri i tre dagar så förmodligen gick armtranspirationen säker även efter badet.

Gunnel sa...

Odör-O-Nej var säkert värdelös. I början av min karriär hade folk runda blöta ringar under armarna och luktade svorsk. Sen kom mummen och gjorde livet lättare och även männen förstod att man måste mumma för att bli populär bland flickorna. 1939 trodde gubbsen att det var fint att lukta karl.

Annica sa...

En karl luktar inte svett - han doftar frisk luft, och aningen av något lukte-gott-rakvatten.

Gunnel sa...

Annica: Är det så eller är det så du vill det ska vara?