måndag 12 december 2011

Tiggeri


Det är lugnt på stan, den tredje söndagen i advent. Men på Storgatan sitter en man på huk, med händerna framsträckta och tigger.

Vi är ovana att se tiggare. Ska man ha dåligt samvete för att man inte ger någonting, eller är det överhuvudtaget vettigt att ge pengar till en person från annat land som kommer till oss för att tigga?  Det måste ha kostat en del att ta sig hit till oss, så bara resan måste bli en förlust. Så varför inte använda respengarna därhemma istället?  Eller ursäktar man sig själv med den tanken, bara för att man känner sig obekväm inför företeelsen?


Livet är fullt av svåra frågeställningar och själv har jag inga svar. Men jag vill gärna höra vad du, kloka människa, tycker.

Trevlig vecka

7 kommentarer:

Lennart sa...

Det blev ju liv i pressen då en tidning skrev att inbrottstjuvarna var från östeuropa. Du tror att tiggaren kom från Europa, men det kanske var någon från Lule hockey som försökte få ihop pengar till en bättre tabellplacering. En finländare till skulle inte skada!

Anders sa...

Ojdå, jag trodde inte att du såg mig...

Gunnel sa...

Lennart och Anders: Lustigkurrar. Luleå hockey var i Göteborg och hämtade poäng. Tabellplaceringen är för närvarande helt perfekt. Och Anders du vet ju att du får låna av mig om du behöver.

Annica sa...

Det är för bedrövligt att se dessa tiggare på stan. Likadant med personer som står någonstans efter stadens huvudgata och spelar dragspel, timme efter timme, och med samma melodi hela tiden.

"...från Europa hit till oss..." Har Sverige flyttats? ;o)

Gunnel sa...

Egentligen har jag inget emot gatumusiker, men dragspelsmusiken som spelats i sommar har varit ganska tråkig. Samma melodi om och om igen vid varje galleria.

Om Sverige har flyttats? Ha-ha, nu var du allt rolig.

Yvonne sa...

Liiite illa till mods blir jag nog.Vet inte riktigt hur man ska tycka"

Gunnel sa...

Yvonne: Så känner jag det också.