onsdag 14 december 2011

Aldrig fick jag bli Lucia


Det är en osann rubrik här ovan, eftersom jag inte kommer ihåg om vi hade någon Lucia i skolan. Jag minns att vid våra julfester var jag den som läste "Tomten" av Viktor Rydberg. Jag minns också att min kusin och jag sjöng "Nu tändas tusen juleljus" och började med var sin vers. Pinsamt, mycket pinsamt, men vi gick i mål samtidigt.

På mitt första jobb, var vi fyra tjejer som lussade för cheferna. Ingen ville vara Lucia, men söta fröken S, som till slut tog på sig uppdraget, var lite bekymrad eftersom hon hade pojkvän och inte var oskuld. Detta hände sig nämligen på den tiden då det ordet fanns och Lucia skulle vara blond och oskuldsfull.

Från den Luciamorgonen finns bilder och man ser ett 20-tal allvarliga herrar stirra på de skönsjungande vitklädda skönheterna vid det mäktiga gruvbolaget. Jag vågar inte scanna in bilden, någon mer än jag själv kan ju fortfarande leva och inte vilja vara med på bild.

Mitt barnbarn lussade på Kanarieöarna för två år sedan. Min svärmor blev Lucia vid 89 års ålder, så det är aldrig för sent.

Hej!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Har du ingen kontakt med någon från ditt första jobb?

Annica sa...

I min barndoms skola firades Lucia varje år, men då hade jag alltid ledigt några morgontimmar för att lussa på min mammas arbetsplats. Jag har varit både Lucia och tärna, men aldrig i skolan.

Yvonne sa...

Jag var aldrig lucia.Jag var för kort i rocken,sas det.Den längsta och blonda,skulle det vara,så det så!!!Men jag sjöng många sånger,ensam och tillsammans med en pojke,som spelade dragspel.Bl.a.Anders o Britta.Det glömmer jag aldrig...för att vi var så duktiga!!!!!

Gunnel sa...

Anonym: Nej, jag slutade där som 17-åring, lämnade orten och jag vet inget om de övriga, men jag har sett dödsannons på någon gammal chef.

Annica: Jag lussade nog inte ens hemma, tror inte att det var något man brydde sig om, korna gick nog före luciafirande.

Yvonne: Fick inte Lucian vara kort? Orättvist! Att ni sjöng Anders och Britta till Lucia var ju ovanligt. Visst skulle det vara kul om sådana händelser var filmade?

Peter sa...

Vi hade ett annorlunda lussefirande i år. Lusseshowen var baserad på Star Wars och det moderna samhället med dess utslagning av annorlunda individer. Den onda svarta lucian tog makten och deporterade alla bruna pepparkakor. Tomtarna fängslades och målet var en nation med vita tärnor och lucior. Tomtarnas motståndsrörelse besegrade de onda krafterna och vann till slut kampen. Musiken bestod av såväl klassiska midnatt råder, som Pink Floyds Another brick in the wall, Ebba Gröns 800 grader och Lou Reeds A Perfect Day. Allt framfört av ett gäng duktiga ungar mellan 9 och 16 år.

Gunnel sa...

Peter: Det hade varit roligt att se. Är det byggt på någon bok eller är det duktiga ungars eget mästerverk?

Yvonne sa...

Vi hade Luciafirande först och sedan spelade vi sketcher och sjöng och hade vår julshow.Det var noga övat och mycket spännande.Vi var inte så många elever i min skola så det var stort.

Peter sa...

Mycket är tack vare vår eminente musiklärare Cristiano som är gammal rockmusiker och fantastiskt duktig på att skriva nya texter till gamla låtar. Star Wars är en gammal filmklassiker om kampen mellan gott och ont, och Cristiano la till lite av sina politiska värderingar i manus. Sen har han en otrolig förmåga att få ungarna att våga sjunga och spela.

Gunnel sa...

Yvonne: Vi var inte så många i min skola heller. Vi fick uppträda för stolta föräldrar både inför julen och sommaren.

Peter: Jag har sett att musikläraren kommenterat på din facebooksida ibland. Det är bra att det finns personer med ett sånt engagemang.