onsdag 30 december 2009

För 10 år sedan


Tio år har gått sedan millennieskiftet. Det var då vi skrämdes av uppgifter om att våra datorer inte skulle klara det nya tusentalet, vi skulle bli strömlösa och vattnet skulle sina. Nyårsdagen skulle vi sitta i våra kalla hus, medan samhället var i kaos. Vi fick överlevnadstips i tidningarna av någon gammal Robinson-deltagare som visste hur man hanterar kriser och samhället förberedde sig för det värsta.
-
Det bär mig emot att erkänna att även denna jordnära, förståndiga bloggerska lät sig skrämmas och köpte ett paket "Trianga" bestående av kokkärl och stekpanna för utomhusbruk. Detta paket ligger nu oanvänt i garaget och tar plats.
-
Att tiden går snabbt, är något som man måste bli äldre för att riktigt förstå och ingen har uttryckt det bättre än Arto Paasilinna i "Den ljuva giftkokerskan"
Han skriver som följer:
-
"Så fort åren hade gått, livet hade susat förbi som ett slag i luften. Som ung flicka hade hon tänkt att alla människor över trettio var gamla. Plötsligt hade hon själv fyllt trettio, en liten tid därefter fyrtio, det hade gjort henne nervös, sedan hade maken dött dessemellan, en ganska stor lättnad på sätt och vis...........och strax därefter hade hon redan varit femtioårig. I detsamma hade de sextio och sjuttio kommit, och nu gick hon mot de åttio. Vid denna ålder var åren lika korta som månaderna när hon var ung, dessa sista hade förflutit på två veckor, sommaren gick på en vecka, vintern på en annan".
-
Lysande skrivet av Paasilinna som säkert är gammal nog att veta vad han skriver om.
-
Tack för idag!

9 kommentarer:

Lennart sa...

Förlåt, men är det ett Trangia som du har i garaget med teflonstekpanna så övertar jag det gärna. Trots att min tid också flyger iväg så räknar jag med att steka fläsk ute i fjällen ett par år till.
Jag har också läst en bok av Paasilinna, den heter snablar och handlar om en elefant, men den var också bra!!!

Annica sa...

Fantastisk beskrivning av tidens flykt. Paasilinna är inte lastgammal (f 1942) men insikt har han!

Gunnel sa...

Ja Lennart, det är en Trangia 27-3 med 2 1-literspannor och en 18 cm teflonstekpanna. Betrakta den som din.

Peter sa...

Men vågar du verkligen ge bort detta kök? Utan att ens ha provat att koka pasta och frystorkat en enda gång. Det smakar otroligt bra efter en hård dag i fjällen.

Gunnel sa...

Peter. Om jag ska åka till fjällen någon gång ska jag ta in på närmaste högfjällshotell och låta mig bjudas på lagad mat. De primitiva matlagandet i naturen är för alltid förbi.

Anders sa...

Apropå fjäll gjorde jag en gång en fjällvandring i Riksgränsen. Jag gick från hotellrummet till baren. Rekommenderas, Gunnel!

Nahide sa...

Apropå Anders fjällvandring: Om jag inte minns fel gick han vilse på hemvägen så fjällräddningen tvingades skicka ut sökpatruller.

Gott Nytt År!

Gunnel sa...

Vad jag har skrattat åt Nahides kommentar. Den här bloggen blir rolig tack vare er.

Lasse sa...

och jag åker snart till Kittelfjäll. Där vi bor 50m öster om liften och 50m väster om hotellet(baren). Kanske man måste ta med en GPS!