torsdag 6 december 2012

I skuggan av den tänkta katastrofen

 
När Hesa Fredrik larmar är det dags för oss Lulebor att snabbt packa väskan och åka till Västerbotten. Skulle Suorvadammen brista måste ví alla som bor utefter Luleälven fly, annars drunkar vi. Osannolikt att det ska hända säger de kloke, men för säkerhets skull har vi alla fått en "så-här-ska-du-göra-om-det-händer-skrivelse" hem i våra brevlådor.
 
Jag ringde genast min bror i Skellefteå och frågade om bäddsoffan var ledig ifall en katastrofdrabbad syster lite oväntat skulle komma på besök. "Det kan bli någon månad innan vi kan åka tillbaka", sa jag hurtfriskt och hörde i tystnaden efter mina ord, hur brodern våndades och bad till högre makter att denna eländiga damm skulle hålla i evighet, amen.
 

 
Vi som bor i riskzonen hoppas nog innerligt att dammen håller i evig tid. Men Mikael Niemi har skrämt oss lite extra genom att skriva boken "Fallvatten", som handlar om att dammen verkligen brister och panik bryter ut bland människorna. Den boken skall jag inte läsa.
 
Hej!
 


12 kommentarer:

Anders sa...

Kära syster! Jag har redan börjat varmbona förrådet/Friggeboden inför din ankomst. Min eventuella hesitation berodde mest på min omtanke om Konsumhallen där Luleå oförtrutet samlar segrar på hög.

Annica sa...

Dammar har ju brustit förr och orsakat stora katastrofer, så... Det är onekligen lite skrämmande att bo i Vattenfalls fallvatten. Må Hesa Fredrik förbli stum, förutom de fyra gånger/år han testas.

Du får ringa Skellefteåbrodern igen, nu är säkert Luleåsystern med make välkomna vid eventuellt dammhaveri eftersom Luleåhockey var så snälla och lät besökande Skellefteå vinna i kväll.

Lennart sa...

Jag befinner mej på lerbäcken och blir det haveri ska vi till Vännäs. Har dock ett leende på läpparna då glasögonen börjar passa bättre och bättre.
Min mössa sitter också som en smäck idag, undrar om jag törs ha den på på Storheden ?

Gunnel sa...

Anders: Tack! Visste väl att du inte skulle svika. Vid katastrof finns inte längre någon Konsumhall, något som hela Sverige skulle sakna.

Annica: Se ovan! Brodern blev genast villigare att ta emot en syster i sjönöd. Och visst var det väl av godhet vi lät det gästande laget vinna. Nu har de kommit lite närmare serieledarna.

Lennart: Men nog har du väl lite problem med glasögonen när du tittar på tabellen.

Storheden vill bara ha dina pengar,mössan är ointressant, möjligen kan någon vilja ta en foto.

Gunnel sa...

Det ska vara ett foto och inte en foto naturligtvis.

Anders sa...

Allvarligt talat är det ju lite synd att man måste fylla jämnt eller spränga någon damm för att få besök av släkten.

Gunnel sa...

Anders: Så sant! Det besöks alldeles för sällan!

Peter sa...

Vad ligger närmast i tiden egentligen? Dammsprängning eller jämna födelsedagar?

Gunnel sa...

Peter: Din jämna födelsedag ligger närmast i tiden.

Lennart sa...

Min synskärpa blir bara bättre och bättre. Frun har varit på julmarknad på Hertsön och Gammelstad. Hon trodde att hon sett kommunalrådet på Hertsön, men sonen talade om att han hette Mårten Ström. Känd från Nordnytt. Sålde kakor från din bagarstuga!!

Gunnel sa...

Lennart: Kul! Nu ser du bra över jul ifall inte HV71 har någon ospelad match. Vi var också till Hertsön och brödet hade min käre make gräddat under svett och möda.

Anders sa...

Inför helgen hade jag köpt spel för 200:-. Jag vann 100:-. Om jag vore politiker skulle jag förmodligen säga att jag gått plus.

OBS: Det är sällan jag vinner så mycket. :-(