onsdag 25 juli 2012

Förändringar


Man förändras med åren. Blir möjligen lite klokare, sentimentalare, latare och tröttare och man ser med förundran på hur även naturen och omgivningen förändras.


Igår åkte vi till min hemkommun. Tidigare sprang renarna skärrade och skrämda undan trafiken, men nu står de där mitt i vägen i samlad trupp och vägrar flytta på sig och ser ut att tänka: "Det här är mitt land, stör mig icke, människa!"


Min hemby och grannbyarna har ortsnamn. Men nu kallas de "Vindbyarna", upplyser oss en skylt vid Skellefteälven. Detta för att man satt upp ett stort antal vindsnurror som pryder eller misspryder himlavalvet. Åsikterna varierar säkert.


Med guidning av bror och svägerska åkte vi upp till en vindsnurra och tog bilder. Vilka vidder! Det är det här jag kallar hembygd och andra kallar glesbygd.

Klicka på bilderna så blir de större och ha en fortsatt trevlig sommar!

5 kommentarer:

Annica sa...

Bilder av rena landet - och renlandet. Grusväg i väntan på asfalt och så skog så långt ögat når. Det borde fortsättningsvis få vara så. Absolut inga höga, susande vindkraftverk som stör både ögon och öron. Visserligen en evig och relativt "ren" enegikälla men inte förskönar den det vackra landskapet. Vindbyar ska vara av ett helt annat slag.

Gunnel sa...

Annica: Vet faktiskt inte hur mycket energi vindkraften ger, men den borde ju ge klirr i kassan till de kommuner som upplåter marken.

Att det susar ordentligt från vindsnurrorna är nog en nackdel för de närboende.

Fördelarna är väl den rena energin.

Gunnel sa...

Ska förtydliga mig: Det borde ge klirr i kassan, men lär inte göra det. Klirret går till annan kommun.

Undrar om det är samma sak med Vattenfall. Får t ex kommuner där älvar utbyggts del av klirret?

Anders sa...

LKAB liksom Vattenfall m fl stora företag i Norrland skattar väl i Stockholm (i den mån de ö h t skattar) där huvudkontoren är placerade? Jokkmokks kommun, närmast ett Kuwait i energisammanhang får nog inte mycket klirr från kraftverken.

Vi är tacksamma för allt klirr som hamnar hos Skelleftekraft som skattar i Skellefteå!

Gunnel sa...

Anders: Det är viktigt att vi hjälper Stockholm. Så att de kan skicka bidrag till oss.