onsdag 4 juli 2012

Denna stad


Game skeppsbyggare Gültzau har återuppstått

Om man är Lulebo kan man under den här veckan och nästa gå på stadsvandring med Lule Stassteater som dramatiserar stans historia. Det är en rolig och intressant vandring.

Hit kom herr Gültzau och byggde skeppsvarv. Andra rediga karlar byggde handelshus och järnvägar och gjorde byn till en stad.Berättaren

Kvinnorna då? Jo, den enda som gått till historien är pigan som kratsade kol ur bastun och startade stadsbranden 1887, där stora delar av staden brann ner.
Ja, se fruntimmer!!

Ha det gott i solen!


4 kommentarer:

Annica sa...

Hm... nog är det ganska typiskt. Man kommer ihåg alla de duktiga och rediga män som byggde upp stan. De får t.o.m. platser uppkallade efter sig. Men den endaste kvinna man minns är den olycksaliga piga som råkade sätta eld på den.
Alltså, män bygger upp och kvinnor bränner ner.

Gunnel sa...

Annica: Visst är det fantastiskt att männen står ut med oss som bara förstör. Vilken tur att vår nye landshövding blir Sven-Erik Österberg. Han är vår 28 landshövding och en kopia av de tidigare 27 manliga hövdigarna.

Vi kan känna oss lugna.

Anders sa...

Här i AC har vi på senare tid haft 2 kvinnliga landshövdingar. Tyvärr har båda varit (M), så någon positiv skillnad har man inte märkt.

Vid ett tillfälle sålde jag en lott till den första av dem och hon vann (tyvärr igen) en teddybjörn. Men trevlig var hon.

Gunnel sa...

Västerbotten kan! Men en del norrbottniska landshövdingar har fått beröm, bl Lassinantti (stavning?) och även den senaste P-O Eriksson. Rosengren var en färgstark liten farbror men om han gjorde nå´t bra, det vet jag inte.