måndag 30 juli 2012

Röka tobak är ett bruk ...


Dessa sex prydliga tingestar fick jag som avskedspresent när jag lämnade mitt jobb på Kommunalkontoret på 60-talet. Tanken med de små askkopparna var, att de skulle dekorera middagsbordet och placeras vid varje tallrik, så att den röksugne kunde blossa till kaffet vid den fina middagen.


Att röka var absolut inte farligt. Tvärtom, det var glamour. Titta på denne vackre man som njutningsfullt suger på sin Philip Morris King Size.

Cigaretten hade tidigare samma betydelse som mobilen har idag. Någonting man pysslade med för att se upptagen och betydelsefull ut.

Skampåle?

Idag vet alla att rökning är av ondo för hälsan. Rökare får inte längre askkoppar framsatta till middagen, varken hemma eller på restaurangen. De lastbara människorna är farliga både för sig själva och sin  omgivning och därför tvingas de som fortfarande röker att stå vid skampålen när de utövar sin hälsovådliga last.

Ha en fin ny vecka!

6 kommentarer:

Anders sa...

Trots mina sammanlagt 6 månader på Kommunalkontoret i Malå fick jag ingen avskedspresent när jag slutade, och ändå hade jag säkert ställt till med mer elände än du.

Annica sa...

Som barn var jag utsatt för passiv rökning (far och bröder blossade) och det resulterade i dåliga luftrör för resten av livet. (Barns luftvägssystem far särskilt illa av rök.) P.g.a. den erfarenheten har jag nog alltid förstått att rökning är hälsovådligt. I allra högsta grad.

I

Gunnel sa...

Anders: Förutom dessa askkoppar fick jag en krombricka. Kommer inte ihåg om det var från mina arbetskamrater eller kommunen. Men visst var det snålt att inte ge dig någon liten uppskattning för sex tappra månader i kommunens tjänst.

Annica: Det framgår väl inte av min blogg att även jag har blossat och gjort livet rökigt för min familj. Jag slutade 1981 och det var skönt tyckte alla i min omgivning och även jag.

Yvonne sa...

Det är verkligen annat idag.Både Lennart och jag rökte t.o.m.i bilen.Om man visste vad man vet nu,hade man INTE gjort det!

Gunnel sa...

Yvonne: Vad många vi var som rökte på jobbet. Skulle tro att de flesta har slutat. Det bolmades ganska rejält i Hertsöpostens lunchrum under många år innan det blev förbjudet.

fredmill33 sa...

kan du inte skicka dem till oss.Vi tillåter rökning efter middagen därför att många gäster vill ha det så.Dom är ju skitsnygga!!!!!!!