onsdag 9 november 2011

I väntrummet


I väntrummet hos tandläkaren kan man bli sittande någon halvtimme och då fördriver man tiden bäst genom att läsa de tidningar som finns på den designade hyllan. Hos min tandläkare finns Hälsa, Må bra, Kom i form, Kattis, Femina och några andra.

Jag bläddrar i Femina och Kattis. Den sistnämnda är en månadstidning som inte handlar om kissemissar, utan en damtidning med Kattis Ahlström som chefredaktör. Den är glossig, innehåller mycket reklam, en del mode och frågespalter av alla sorter och den är mycket lik alla andra månadstidningar för damer.

Konstverket kan beskådas i Kulturens Hus

Kan man då lära sig någonting av att läsa damtidningarna?

Jovisst, man får veta att människans sämsta period infaller när hon är 46 år. Det är då hon upptäcker att hon är dödlig, att 46+46=92, vilket betyder att hon antagligen levt mer än halva sitt liv. Som tröst meddelar tidningen att man mår bättre senare i livet, när man börjat acceptera att det är ändligt.

Man får också veta att "de perfekta hemmen" är ute. När en fotograf numera ska fota ett hem för en artikel vill man gärna att det ska ha en delvis slarvig prägel. Home-slarving på swenglish, vilket kan vara någon  tidning kastad på golvet eller lite potatisar dekorativt placerade i hörnet av vardagsrummet.

Så mycket man lär sig, medan man väntar på sin tandläkare.

Godmorgon!11 kommentarer:

Lennart sa...

Hos min tandläkare finns bara Piteåtidningen och några biltidningar. Jag kan dock inte säga att jag vet inte säkert för vid besök hos tandläkaren blir jag kallsvettig och vill bara rusa ut ur lokalen. Han kanske har kattis så att man kunde bli lugnare av rosorna. Skåda nager rosern brukade far säga när man hade lite att göra.

Anders sa...

Hos min tandläkare finns en storbilds-TV med naturbilder, bl a delfiner, inga tidningar. Var det inte morsan som brukade "skåda rosern däri bladä"? Enligt:

"Ha du läst tidninga"?

"Na, men I ha skåda rosern".

Nahide sa...

Det finns visst tidningar i vår tandläkares väntrum, men jag tror att Anders varit alldeles för nervös för att upptäcka dem när han vistats där.

Gunnel sa...

Lennart: Det enda jag tycker illa om hos tandläkaren är att betala. Annars känns det ganska lugnt.

Anders: Alldeles riktigt. "Skåda rosern" har ett vanligt uttryck hos våra föräldrar. Kan inte översättas på ett bra sätt.

Nahide: Nog är det ganska synd om dessa stackars rädda pojkar.

Helena Högberg sa...

Tänk vilken tur jag har som fyller 47 i december! då har jag alltså gjort det jobbigaste året i mitt liv då :D

Annica sa...

I min tandläkares väntrum finns det också en TV. På den rullar en slinga med allehanda djur och lite annat.

När man är less att titta på TV-djuren så finns det även en minisandlåda (ca 20 x 20 cm) med olika slags krattor/räfsor. Där kan man lugna sin eventuella nervositet genom att kratta fram vackra mönster i sanden, d.v.s. utforma sin egna lilla zenträdgård. Det är faktiskt en riktigt trevlig sysselsättning.

Tidningar finns naturligtvis också att bläddra i. Och en gästbok där patienter skrivit både rim och reson.

Men, märk väl, min tandläkares patienter är aldrig nervösa!

Gunnel sa...

Helena: Från och med nu blir allting bara bättre.

Annica: Det var en påhittig tandläkare. Sanden måste vara till för patienter som har katten med sig. Kratta inte för mycket, du vet inte vad du hittar.

Anders sa...

Jag vet inte hur gammal Karin Götblad är, men i gårdagens DN sa hon: "Min bästa tid är nu". Hur kan hon veta det?

Gunnel sa...

Hon har kommit över den kritiska perioden, men hon vet ännu inte hur bra det kommer att bli.

Annica sa...

Ha, ha! Jag brukar kratta snygga mönster i sanden och än har jag inte hittat något olämpligt.

Gunnel sa...

Det var ju skönt.