måndag 21 november 2011

Usla affärer


Inte bara mina, utan många svenskars sämsta affär är nog köpet av teleaktien. För 8.500 kronor fick man köpa 100 st av folkaktien som Rosengren, med fagert tal, sålde till en miljon köpare för elva år sedan. En aktie som bara skulle stiga i värde och vem vill missa en sådan chans. Inte jag och inte du! Långsiktigt är aktier en strålande affär, lita bara på experterna.

Elva långsiktiga år har gått. Jag har löst ut mina teleaktier. Av insatsen på 8.500 kronor blev det ca 5000 kronor att sätta på kontot. Man må svära ack och ve över Rosengren, men mest av allt över sig själv. Varför tror man på politiker?

En annan misslyckad affär var inköpet av en Volvo Duett 1963 som kostade oss vår samlade förmögenhet och lite till, samt en insatslägenhet som köptes samma år som bilen och som senare såldes med en smärre förlust. 1963 var inte vårt bästa år ekonomiskt sett.
 
Sammantaget är mina dåliga affärer försumbara. Det allra mesta finns på pluskontot och nu menar jag inte pengar, utan allt annat värdefullt som gör det trevligt att bara finnas till.


Godnatt!

9 kommentarer:

Annica sa...

Aktieköp och dylika spekulationer har aldrig lockat mig. Mycket beroende på att jag är för feg. Och för fattig.

Det är bara modigt och förmöget folk som har möjlighet att chansa... ;o)

Gunnel sa...

Annica: Jag är inte förmögen så jag måste vara modig eller dumdristig eller lättlurad.

Anders sa...

Lite förluster är bra att göra. Man får ju dra av dem mot alla vinster man gjort när man deklarerar. Hur skulle man klara sig utan förluster?

Lennart sa...

Vilka syskon man har!
Innehav av aktier och avdrag i deklarationen, jo man tackar. Om jag skulle försöka göra avdrag fick dom väl skratta ihjäl sig på kontoret.

Gunnel sa...

Anders: Jag gör inga vinster så förlusterna är enbart förluster.

Lennart: Se ovan. Men har inte du också köpt teleaktier?

Peter sa...

Och jag som först trodde att Anders pratade om hockey när han nämnde förluster.

Anders sa...

Lite oroad blir man ju, när man ser att vissa 08-or inte riktigt kan skilja på hockey och aktier. Vi får dock för hans skull hoppas på att den kommun han bor i har avtal med nåt annat bolag än Carema.

Gunnel sa...

Peter och Anders: Ni är roliga ni pojkar.

Jag tror tyvärr Peter att Carema har avtal i den kommun du bor i. Beklagar!

Peter sa...

Det märkliga är att Carema får bra omdömen i vår kommun.