tisdag 12 april 2011

Något överdrivet


I söndags lyssnade jag till Mannerheim och Tengbys program, där en kvinna berättade att "det värsta hon visste" var äldre damer, som gick in i affärer med cykelhjälm på huvudet. För mig får damer ha vad som helst på huvudet, det irriterar mig inte alls, men även jag använder uttrycket "det värsta jag vet" om bagateller som inte alls är "det värsta jag vet."

"Katastrof" är också ett ord som man gärna använder, när man drabbas av små retfullheter i tillvaron, som verkligen inte alls är katastrofer.

Man kan också dra in Himmelriket i sina meningar. Sportreportern i TV sa i söndags: "För Guds skull, se på Sportspegeln i kväll." Tror inte att Gud, om han existerar, skulle bry sig det minsta om Sportspegeln och inte vill han att vi ska se den för hans skull.

Men om man alltid skulle tänka på betydelsen av de ord man säger, blev man säkert ganska tystlåten.

Hej!

8 kommentarer:

Annica sa...

Det där är typiska språkslarvigheter vi kastar ur oss. Jag känner mig träffad.

Det värsta jag vet är:
1. Att torka fönster. (Gör jag kanske vart femtonde år.)
2. Frosta av frysen. (Slipper nu, den nya frostar av sig själv.)
3. Duscha. (Urtråkig syssla som jag dock gör oftare än vart femtonde år.)

Jag tycker inte om vissa saker, men "det värsta" är de inte. I Japan kan de nu tala om "katastrof" och "det värsta" utan att överdriva.

Gunnel sa...

"Det värsta jag vet" är
1. Reklamen med det svarta fåret.
2. Reklamen för Kicks.
3. Att torka fönster plus persienner. Ett trist jobb som jag till råga på allt gör något oftare än vart femtonde år.

Lennart sa...

Nu åker jag upp till fjällen för att fiska. Hittills har fisket varit en katastrof, men vi har fått smaka på färsk röding. Bensinen börjar dock närma sig "gränsen" för vad man tål men för guds skull får man hoppas att priset inte blir högre.
Har ingen tv i husvagnen så att jag kan se matchen mellan Sveriges bästa lag. Det ser mörkt ut just nu men marginalerna är små och det bästa laget kan fortfarande vinna.

Gunnel sa...

Må rödingarna bli fler på din väg mot fjällen och må det bästa laget vinna. Det vore ju katastrof om fel lag vann.

Peter sa...

Vad är väl en tsunami, ett kärnkraftshaveri ett sm-guld för FBK eller vad som helst. Det värsta som kan inträffa är ju så klart en tripp till IKEA. Denna institution som är det närmaste Dantes inferno man kan komma i detta land.

Modern sa...

Peter: Stackars dig! Hur ofta utsätts du för denna plåga? Och varför är det så plågsamt? Är det hopsättningen av det inköpta som är värst eller är det mötet med alla andra som ska handla just samma dag som du?

Anonym sa...

Jag tänkte på ungefär samma sak. När man säger: Jag "HATAR det här" fast kanske bara skosnöret gått upp några gånger under en promenad, hårda ord om bagateller!

Gunnel sa...

Vi är säkert likadana allíhop. Tar till de starka orden för att man är irriterad över det som bara är bagateller.