måndag 23 september 2013

Världens sämsta människor.


"Sverige är världens bästa land, med världens sämsta människor", säger Fredrik Lindström i sin  föreställning som i går kom till  Kulturens Hus i Luleå.

Det är vi själva som tycker att vi är världens sämsta människor. Vi är så stolta över vårt samhällsmaskineri, vår statistik på allt och ingenting, regering och riksdag, ordning och reda. Men vi skäms över oss själva. Det är fint att vara osvensk. Vi försöker desperat att hänga med i allt som är nytt och inne och som kommer utifrån.


Fredrik Lindström är rolig när han raljerar över vår rädsla för att använda mjölk efter det att "bäst-före-datum" gått ut och vår exakta kunskap om kvadratmeterytan på vår bostad och för vår rädsla för att använda fel ord och bli stämplade som rasister. Vi kan fortfarande säga "utlandet", men gudarna vet om vi kan använda ordet "utlänning" i fortsättningen. När vi blir osäkra plockar vi helt enkelt bort ordet, så är det bekymret löst.

Men ett är säkert, nästa gång jag äter en pizzaslice kommer jag att tänka på Fredrik Lindström som beskrev produkten som en "mikrad vetebulle med slaktavfall."

Trevlig vecka 39! Veckonummer är också ett svenskt påfund.

2 kommentarer:

Annica sa...

Fredrik är rolig och har god kännedom om oss svenskar; vad vi gör, tycker och tänker. Så rätt t.ex. angående det där med "utlandet" och "utlänningar".
Men jag vill påpeka att jag använder mjölken så länge den är god - även om bäst-före-datum passerats. Och, hihi, "mikrad vetebulle med slaktavfall" - då menar han givetvis köpespizza!

Gunnel sa...

Annica: Jag hör till de som tror mera på bäst-före-datum än på mitt luktsinne. Det var också det han raljerade över. Svenskar kollar datum, andra länders invånare luktar och smakar. Vi törs överhuvudtaget inte äta något som inte har bäst-före-datum-stämpel. Det kan vara farligt.

Han menade förstås pizzasbitarna som man plockar ur frysen på Konsum eller ICA. Inte våra hemmagjorda delikatesser.