onsdag 11 september 2013

"Är du frälst, lilla vän?"


Det finns alltid en grupp människor som försöker få oss att förstå att just deras tro är den enda rätta.

Jag som växte upp i en religiös familj, följde ofta mina föräldrar till Filadelfia (Betania?) i Baktsjaur och satt där som ett tänt ljus under gudstjänsten som innehöll väldigt mycket halleluja. Efteråt var det inte helt ovanligt att det kom fram någon pastor, tog mig om axlarna och frågade i vänlig ton: "Lilla vän, är du frälst?" Jag kommer inte ihåg om farbrorn fick något svar, men jag tyckte att frågan var obehaglig.

"Frälst" blev jag långt senare. Det var på 50-talet när jag mötte Elvis.


Det är inte bara inom religionen man försöker locka folk till sin tro. Likadant inom politiken och nu på söndag är det dags att följa sin politiska tro och rösta i kyrkovalet.

Hej!

4 kommentarer:

Annica sa...

Elvis behövde ju bara sjunga en trudelutt och skaka på höfterna och/eller blicka ner från filmduken med sina sammetsögon, så var halva den kvinnliga (tonårs)mänskligheten "frälst". (Den andra halvan "frälstes" av Tommy Steele.)
Nämnda herrar fick upp extasen till närmast himmelska höjder bara genom att visa sig. Det klarade inte pastorerna - de fick slita hårt för själarna. Ett exempel var väl Maranatas Målle Lindberg.

Gunnel sa...

Annica: För oss var Elvis en frälsare men för nutida tonåringar är han kanske lite okänd. De har andra frälsare som för dem till himmelska höjder som t ex ??? Nej,
jag har ingen riktig koll på de nya gudarna.

Anders sa...

Personligen tackar jag alla goda gudar som skyddar mig från alla människor som vill pracka på mig ett evigt liv.

Gunnel sa...

Anders: Jag kan inte svara på om jag skulle vilja ha ett evigt liv här på jorden. Både intressant och skrämmande tanke. Ett evigt liv efter döden är jag inte intresserad av.