söndag 3 juni 2012

De gamla diorna berättar

Far och son blickar ut över vatten. (För större bild, dubbelklicka)

Kaffekokning vid älven

Vi håller på att föra över våra gamla dior till datorn och bilderna gör oss rätt nostalgiska.

Bilderna ovan är från en majdag vid Skellefteåälven.  Lite snö ligger fortfarande kvar vid strandkanten, men i mittfåran forsar vattnet fram. Det är något av 60-talets första år och älven är fortfarande oreglerad. Pappa kokar kaffe i en gammal sotig Gevaliaburk och bara av att se bilden kan jag känna kaffedoften. Det som får mig att småle åt utflyktsbilderna är pappas klädsel. Inga fritidskläder här inte, nu var det söndag och då bar han alltid kostym slips och hatt vad än han gjorde.


Nästa bild visar att riktiga män kan brodera. Här skulle så småningom bli en tavla av Skellefteå Landsförsamlings kyrka. Tavlan färdigställdes så småningom, men hamnade vid vår senaste flytt på Återvinningen. Dess senare öde är okänt.

Ha det gott i regnet!

8 kommentarer:

Anders sa...

I forsen nedanför första bilden byggdes det en gång på 50-talet upp en gigantisk timmerbröt från mitten av älven och in till ena stranden. Jag var där, det var magiskt när flottarna löste upp timmerbröten.

Anders sa...

Får man inte f ö en riktig Wyatt Earp-feeling när man tittar på första bilden? Dra!

Annica sa...

Här har vi tre bildbevis på att manlighet inte sitter i klädsel, sysselsättning – eller storlek. Dessa foton visar rekordeliga karlar.
Jag ser med spänning fram emot fler intressanta, frusna ögonblick från förr.

Gunnel sa...

Godmorgon Anders: Det sista jag tänker på när jag ser bilden av far och son är pistoler. Ytterst fridsamma män i storslagen natur är vad jag ser.

Godmorgon Annica: Du har så rätt om rekorderliga karlar. Dessa män kommer att läsa dina rader med stolthet. Åtminstone de två som fortfarande finns i livet.

M H sa...

Var någonstans efter Skellefteälven är bilden tagen?

Gunnel sa...

Bilden är tagen i Mörttjärn, Malå kommun.

Anders Messerschmidt sa...

Gunnel, Gunnel: Bilden är tagen på norra sidan ett hundratal meter öster om gamla bron över älven mellan Mörttjärn och Rönnliden. På norra sidan; alltså i Arvidsjaurs kommun.

Gunnel sa...

Anders: Du har fullkomligt rätt, jag böjer mitt huvud i skam för felaktigt svar.