onsdag 19 oktober 2011

I förfluten tid.


1911, för 100 år sedan, installerade Maria och Olof Hellgren vedspis i sitt hem i Rentjärn i Västerbottens län. Det var en stor händelse och underlättade hushållsarbetet i högsta grad för Maria, som tidigare skött all matlagning över öppen eld. Maria och Olof var mina morföräldrar.

1911 var Frans Oskar Mörtsell (Mörtsell i Mörttjärn) riksdagsledamot i 2:a kammaren för Norsjö och Malå tingslags valkrets. Han var högerman och tillhörde nationella framstegspartiet som sedan blev lantmanna- och borgarepartiet. Allt detta berättar Wikipedia. Hur en fattigson från Mörttjärn kom att bli riksdagsman berättas dock inte. Frans Oskar var min farmors bror.


1911 blir Sverige första land i världen som inför statlig filmcensur, vilket idag verkar en aning överdrivet. Då gjordes inga filmer om motorsågsmassakrar precis, motorsågen var ännu ej uppfunnen. Moralen var hög, baddräkterna vältäckande både på män och kvinnor och svart-vit skakig film från den tiden visar knappast något alls. Våld och sex på filmduken är ett långt senare påhitt och nu när det kanske behövs, finns ingen censur längre. Men om detta har jag ingen åsikt alls, utan slutar min blogg för idag.

Godmorgon!10 kommentarer:

Anders sa...

Under sin tid i riksdagen (1908-1914) arbetade den djupt religöse Frans Oskar bl a intensivt för att få odlingshjälp till Norrland. Hans valspråk var: "Frukta Gud och odla myren".

Gunnel sa...

Det skulle vara intressant att veta lite mer Frans Oskar. Varför han blev högerman t ex. Tror att farfar och farmor var frisinnade. Ungefär som folkpartiet kanske.

Varifrån har du fått fram hans valspråk?

Anders sa...

Stötte på valspråket någon gång under min släktforskning. Minns ej när, var och hur. Gerd kanske vet mer. Visst har du sett minnesstenen han satt upp i kurvan vid Manfreds?

Peter sa...

Och tänk nu blott 100 år senare närmare bestämt på fredag kommer jorden att gå under. I alla fall enligt pastor Camping från Usa. Frågan om man skulle våga satsa på något fredagsmys eller om det är onödigt?

Gunnel sa...

Anders: Nej, har han satt upp en minnessten över sig själv eller över något annat?

Peter: Aj då! Vi kanske ska mysa på torsdag istället.

Anders sa...

Stenen finns avbildad på DVD-skivan "Mörttjärns historia i bilder 1900 - 2006". Du kanske kan få tillstånd att lägga upp den?

F ö har jag alltid undrat om det verkligen är jorden som som ska gå under? Är det inte bara den onödiga mänskligheten som ska försvinna?

Annica sa...

Det har hänt en del på 100 år. Det måste ha varit rena drömmen att få laga maten på en spis istället för över öppen eld. Uppskattar vi nutidsmänniskor hur bra vi har det?

Du har flera redbara och duktiga personer i släkten, bl.a. Frans Oskar och din far. Visst var din pappa kommunalman? Imponerande.

Anonym sa...

Annica: Min barndomsby med 100 invånare fostrade 3 riksdagsmän. Politik var stort för generationerna före min egen.

Pappa var politiskt intresserad, var med i alla möjliga nämnder óch styrelser hela sitt liv. Han var socialdemokrat av den gamla stammen som inte hade några förmåner och feta arvoden.

Gunnel sa...

Hur har jag kunnat bli anonym?

Gunnel sa...

Anders: Jag vet inte. Vi får väl se på hur det går på fredag.