fredag 7 oktober 2011

Belöningssystem


Norrbottensradion sände ett program som berättade om varför vi handlar en massa saker vi inte behöver. Vi finner alltid någon anledning till att belöna oss själva och då mår vi bra för stunden. Det är därför en och annan kvinna har 200 klänningar och 75 väskor i garderoben och mången man äger tekniska prylar för astronomiska belopp. Vi intalar oss själva att vi är värda prylen eller prylarna.
Själv känner jag ingen längtan efter att köpa kläder. Det är bara jobbigt och något som måste göras, eftersom vi lever i ett kallt land. Däremot blir jag lycklig och rikligt belönad om jag går på antikaffär eller loppis och gör ett fynd. Så småningom växer fynden till en samling och på bilderna ovan kan man se några av de icke nödvändiga,  men ack så roliga, inköpen.


Just nu har min äkta hälft känt ett starkt behov av belöning. Igår fick han bilen värderad och behöver BARA lägga till 50.000 kronor, för att köpa en något nyare bil. Ord som "snygg färg", "automatlåda", "billig i drift", "lagom stor", flödar ur hans mun. Så hjälp mig någon, att stå emot de positiva orden och den bönande blicken.

Trevlig helg!12 kommentarer:

Anders sa...

Klart att Nisse ska få köpa en ny bil med tanke på alla kakburkar du har fått köpa. Dessutom finns det ju kvar många opåkörda stolpar i Luleå som du kan ge dig på. Mycket roligare med en ny bil!

Gunnel sa...

Uppmuntra icke mannen, vi har en alldeles utmärkt bil som redan är van vid mig och mina närkontakter med stolpar. Den har bara gått 9.400 mil och är i prima skick. Varför ska man då byta?

Helena Högberg sa...

Fina dockor!Känner igen mig precis, klädinköp är något nödvändigt ont när de gamla börjar falla i bitar, loppisprylar däremot gör mig lycklig!Övertalningsförmåga har jag dock inte när det gäller bilar, sambon har en Corvette, men önskar sig ändå en Cheva -57, de blir nog aldrig nöjda när det gäller bilar :)

Annica sa...

Vi kvinnor belönar oss själva med loppisfynd för en ringa peng, t.ex. en gammal plåtburk, en vacker vas eller snyggt porslin.

Mäns belöningar är mycket, MYCKET dyrare - bilar, båtar, snöskotrar, motorcyklar, o.s.v. Det fordras många plåtburkar för att komma upp till bilpriset...

Yvonne sa...

För mig är klädinköp också ett nödvändigt ont.Tekniska prylar blir belöningen jag ger mig själv!

Gunnel sa...

Helena: Det är tydligen ganska lika hemma hos dig som hos mig. Vi älskar loppisprylar och har karlar som alltid drömmer om en annan bil.

Annica: Ja, vi kan vara nöjda med fyndet för fem kronor. Karlars behov av belöning är mycket kostsammare.

Yvonne: Vi verkar vara flera som tycker det är jobbigt med klädinköp och tekniska prylar är ett bättre alternativ.

Anders sa...

Är det bara jag som vågar stå på Nisses sida i den här inflammerade debatten? Jag har själv smärtsamma erfarenheter av situationen. Min fru har nekat mig att köpa såväl en Mercedes som en BMV, samt vid ett traumatiskt tillfälle, en högerstyrd Jaguar E-type.

Gunnel sa...

Jag har alltid tyckt att din fru är en mycket klok kvinna som hindrat dig från att göra dåliga val. Jag försöker göra likadant gentemot min karl.

Lennart sa...

Är det bara bilköp som kvinnor i din ställning kan stoppa. Du brukar ju skriva om nertryckta kvinnor och kvinnor som stoppas av elaka män. Visa nu att du har ett öppet sinne och låt Nisse byta bil.
Gör någon glad i dag och ge dej !

Gunnel sa...

Lennart: Jag skriver väl aldrig om elaka män. De enda män jag känner till, är de i min egen släkt och de är alla lika gulliga.

Men jag förstår inte varför mina bröder stöder min man och inte mig.

Anders sa...

Självklart stöder vi Nisse i en rättvis kamp.

Jaguaren var f ö silvergrå, hade träratt med stålekrar. Motorn var antingen en rak 8:a eller en V12, minns inte riktigt.

Gunnel sa...

Tror inte att det hjälper. Efter att hustrun lagt fram sina åsikter på ett klokt och lättförståeligt sätt, har maken drabbats av eftertankens kranka blekhet och avblåser därför troligen det ev tilltänkta köpet.