onsdag 24 augusti 2011

På spaning efter den midja som flytt


Igår gick jag till ett av våra många apotek och gjorde en hälsokontroll. På "Lejonet" kan man få  sitt kolesterolvärde och blodtryck testat till priset av 250 kronor.

Motionerar du? Äter du fullkornsprodukter? Äter du ett halvt kilo frukt och grönt per dag? Sover du tillräckligt? Det är frågor som jag får av den vitklädde. Mina svar är: Nja, Javisst, Kanske, Nej och apoteksmannen är nöjd med svaren och allt är gott och väl till dess vi kommer till bukfettet.Att mäta bukfett innebär i det här fallet att man mäter midjeomfånget med ett alldeles vanligt måttband. Kvinnors midjemått bör ej överstiga 80 cm. Midjan skall normalt finnas mellan sista revbenet och höftkammen.

Den vitklädde mäter efter bästa förmåga och efter mätningen är jag inte längre en fullt frisk person. Det mått som är taget överskrider 80 cm med råge.
I det färdiga testprotokollet står det skrivet att en kvinna med mitt midjeomfång dubblar risken för att drabbas av hjärtsjukdom och bör därför försöka minska midjemåttet.

Så nu är jag på jakt efter den midja som försvann redan i slutet på 80-talet och som tyvärr aldrig har hittat tillbaka.

Godnatt!

9 kommentarer:

Anders sa...

Intressant att du illustrerar din blogg med en fingerborgsblomma. Klart dödligare än bukfett. Två blad av denna växt kan förmodligen döda en vuxen person för att inte tala om vad en tillfällig tugga kan göra mot ett barn. Eller finns det trädgårdsvarianter som inte är giftiga?

Lennart sa...

Det är då tur att det bara finns ett apotek i Malå och att man där får återkomma om två dagar om man ska ha annan medicin än Ipren.
Bukfett bryr dom sig inte om.
Annars blev jag mäkta imponerad av Anders kännedom om blommors namn. Är det verkligen en fingerborgsblomma eller har han bara haft tur?

Gunnel sa...

Anders: Det var en smartare illustration än vad jag själv tänkte mig. Fingerborgsblomma (digitalis) är giftig men används också i hjärtmedicin.

Lennart: Har inte privata intressenter kommit till Malå. Här finns väl 5 apotek efter Storgatan, men där man numera också kan få vänta på sin meducin.

Annica sa...

Världen är inte bara full av tappade sugar, även en massa midjor är på rymmen. Vore bra om man kunde gå till "Upphittat" och återfå dem - mot beskrivning.
Men å andra sidan, i vår ålder begåvas man ju med så mycket annat istället - minnesluckor, gråa hår, rynkor, stela leder, skumsyn, dålig hörsel m.fl. åkommor. Må tålamod, humor och visdom följa i ersättningspaketet.

Gunnel sa...

Annica: Mitt ersättningspaket innehöll varken tålamod eller visdom tyvärr.

Man hoppas ju att alla som har kvar sin midja sätter ett ordentligt skärp om den och kollar noga upp att den inte smiter. Det är nämligen lätt hänt att den nästan omärkligt förvandlas till gungande, svällande valkar som det är alldels omöjligt att bli av med.

Annica sa...

Du har haft visdom så länge jag har känt dig. Och tålamod måste du också ha - du har ju stått ut med mig i nästan 40 år.

Gunnel sa...

Vi har ju haft kul under dessa 40 år så tålamod krävs icke för vänskap. Visdom kommer med ålder och så gammal har jag inte blivit än.

Anders sa...

På tal om apotek behövde jag plåstra om en stortå häromdagen. Apoteket hade dock bara tubgas som passar för fingrar. Man visste inte heller vad man kan få tag på större varianter av tubgas. En hel del andra produkter verkar också ha försvunnit ur sortimentet. Man har nog inte råd att hålla sig med lager. Länge leve fri konkurrens och valfrihet!

PS: Tån mår bra nu.

Gunnel sa...

Men personal på alla apotek är väldigt serviceinriktade. Man hinner bara gå in så är de framme och frågar vad man söker. Det kan möjligen vara den fria konkurrensens förtjänst.

Nackdelen är bara om man vill smyga med det man ska köpa, då vill man gärna bli lämnad ifred.