lördag 8 juni 2019

Gamla annonser och gamla kyrkor.


Det här tidningsurklippet har jag stulit från Facebook. En man med fina karaktärsdrag söker en kvinna med egna tänder och med en svävande och sylfidisk gång.

Han kanske skulle passa väl ihop med den här flickan som annonserade i Norra Västerbotten i slutet av 30-talet.

"Jag är en ung ensam förmögen landsortsflicka med gott utseende och egen lantgård. Min högsta önskan är att ingå äktenskap och göra en man lycklig, gärna fattig, ty min förmögenhet räcker för oss båda."Från denna jordiska jämmerdal, vandrade äkta hälften och jag till det himmelska templet. Luleå domkyrka invigdes 1893 och hette  Oscar Fredriks kyrka ända fram till 1904 då den blev domkyrka. Prästen Anna Krigsman berättade med inlevelse om kyrkans historia och här är några bilder.
TREVLIG PINGST!

6 kommentarer:

Anders sa...

Vad jag minns, har jag varit i kyrkan i Luleå 2 gånger. En gång (1957?) när pappa Sven hade rätt att rösta i valet om kvinnor kunde bli präster (han var för, fattas bara annat) och när Lasse döptes och Peter presenterade sig som adelsman.

Gunnel sa...

Anders: Är det sant att fader Sven var här och röstade i kvinnoprästfrågan? Var han engagerad i det kyrkliga? Att han röstade för kvinnliga präster, det förstår jag, han var före sin tid i mycket.

Peter var lysande i sin roll som storebror. Han presenterade sig som Nils Peter von Snålenstråle inför en imponerad diakon.

Anders sa...

Jag var 10 - 11 år ungefär, så detaljerna har jag dålig koll på. Fader Sven hade körkort, tror jag, men han hade lejt en chaffis (kanske ängslig för Luleå-trafiken?). Men röstade, det gjorde han.

Nils Peter Lindberg von Snålenstråle om jag får be. Jag var närmast åsyna vittne och hade dessutom lärt honom det. (Stulet ur Kalle Anka)

Gunnel sa...

Anders: Du fick alltså följa med den stora dagen. Jag har inget minne av händelsen trots att jag bodde i Malå på den tiden.

Du har rätt i fråga om adelsnamnet vilket du också var upphov till.

Annica sa...

Undrar om den självgode annonsören fick några svar ...
Fina bilder från domkyrkan! Den är vacker.
Vad spännande att din fader Sven var med och röstade för kvinnliga präster. Det borde Anna Krigsman få veta.
Tänka sig att du har en adlig son!

Gunnel sa...

Annica: Klart han fick svar, han hade ju några tusenlappar att locka damerna med samt en god karaktär.

Att min far röstade i kvinnoprästfrågan visste jag inte förrän Anders berättade. Det var en intressant nyhet.


von Snålenstråle glömde nog bort sin fina titel rätt snart och blev en alldeles vanlig Lindberg.