måndag 26 mars 2012

En kulturell insats

Benbiterskorna

"Död - men glad ändå", heter tavlan som du kan köpa för 50.000 kronor

Någon söndag i månaden försöker  vi vara kulturella. Vi kan t ex gå på  konstutställning i Kulturens Hus. Att titta på konst och verka kulturell är bara det en konst. En riktig kännare står på lämpligt avstånd  från målningen, rynkar pannan, går närmare för att studera detaljer och sedan bakåt igen för att se helheten i konstverket. Samtidigt tar han/hon på sig en outgrundlig min för att omgivningen ska förstå att här är en person som begriper vad konstnären vill berätta.

Men vi lurar ingen. Av konstverken som hänger på väggen just nu, förstod vi ingenting. Man vi har varit kulturella och det finns tillfällen när även Kulturens Hus visat konst som man gärna själv skulle sätta på väggen, som t ex Stanislav Zolads eller Anna Almqvist.Den här snidade figuren som också fanns att beskåda, skulle jag nog kunna tänka mig sätta i fönsterkarmen.

Ha en bra vecka!

14 kommentarer:

Annica sa...

Att göra konst är ingen konst, men att sälja den - det är konst.
Att begära 50.000 SEK för den tavlan är en tavla i sig.

Gunnel sa...

Annica: Så klokt formulerat. Att hon begärde 50.000 tyder på att hon ville behålla verket.

Annica sa...

Ja, man undrar var hon ska hänga dyrgripen.

Anonym sa...

Den snidade figuren är lite lik Hitler.

Gunnel sa...

Annica: Det blir väl bankvalv.

Anonym: Nja, det tycker jag inte. Hitler bar nog aldrig tyllkjol.

Helena Högberg sa...

Jag märker att jag nog inte heller är någon konstkännare, skulle nog inte köpt dem för 50:- heller, hoppas att inte konstnären läser detta :/

Gunnel sa...

Helena: Jag har inte namngett konstnären, mest för att jag glömt namnet.

Lennart sa...

Tur att man bor i obygden och slipper besöka sådana tillställningar.

Gunnel sa...

Lennart: Men ikväll ska jag gå på teatern. Det är Deutgenkväll och bland annat är Robert Welles där. Då är det inte så dumt att bo i stan.

Lennart sa...

Jag blir så aavuundsjuk för det är ju precis min musik!!

Anders sa...

Fanns det någon småvuxen munspelare med i Wells band?

Gunnel sa...

Wells var super. Spelade både klassiskt, boogie-woogie och jazz.
Dessutom väldigt trevlig på scen. Han hade inget band med sig utan Gunhild Carling som är gäst varje Deutgenkväll spelade både munspel, trumpet och trombon tillsammans med Wells. Hon är ganska kort men det var nog inte henne du menade.

Nahide sa...

Apropå konst: Jag skulle tänka mig att ge 50 spänn för den här tavlan. Den gör mig glad, särskilt prästens (eller är det kanske dödens?) röda näsa.

Den andra tavlan borde jag få gratis tycker jag. Anders påstår att det måste vara jag som har stått modell för den. Jag är en hejare på att gnaga den minsta köttbit ur varje ben jag kommer åt!

Däremot har jag ingen lust att äga fröken Adolf.

Gunnel sa...

Fröken Adolf heter "Dansös nr 5" och kostar 25.000 kronor. Egentligen inte så lik Adolf, det är en oskicklig fotograf som skapat mustachskugga.

Döden/den döde har en röd näsa med avhuggna armar på marken. Konstnären själv säger att hon inte målar saker som de ser ut utan som de är. Vad nu det betyder.

Gnager ben gör ävewn jag. Det är ju köttet närmast benet som är det gottaste.