lördag 4 juni 2011

Flaskor på strandenAtt vandra runt Udden är ett rent nöje. Jag menar den där udden i vars namn det finns en tysk bokstav, som jag just nu inte hittar på min dator. Därav enbart Udden.

Det är vackert och idylliskt med stora fina träd och mycket vatten inom synhåll. Efter en kort promenad kommer man till en badplats och där tar idyllen slut.


En mystisk man.

I förrgår låg där 100-tals ölburkar och flaskor. Några hade firat in Folknykterhetens Dag med en riktig ölfest och sedan bara dragit därifrån. Men i morse när jag gick samma sträcka, fanns bara enstaka flaskor kvar.


Vem har då städat stranden? Är det öldrickarna själva som fått dåligt samvete, när de vaknat och ilat till stranden för att städa efter sig eller är det kommunens curlingpatrull, som fått rycka ut för att städa efter stadens slashasar?

Det är rätt märkligt att det finns sådana som anser att andra ska plocka upp deras lämnade avfall. Som tror att det även i naturen finns en förälder redo att plocka upp det som föll till marken, så att det är fint till nästa gång de kommer dit och vill ha trevligt.

Till slut en önskan att vi alla, både slashasar och andra, jobbar efter parollen:

HÅLL SVERIGE RENT!!

Trevlig helg!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Säger bara USCH!
Yvonne(det verkar inte funka nu heller)

Peter sa...

Redan under min gymnasietid då våra idrottslektioner emellanåt var förlagda på udden, var det ett tillhåll för flaskans vänner. De söp och skränade och ibland var de med på våra lektioner och spelade fotboll mot oss ( en del av dem var duktiga och hade meriter från IFK Luleås juniorlag, innan spriten värvade dem). Jag tror inte att dessa gentlemän var särskilt bra på att plocka upp efter sig och vem som städade efter dem är oklart.

Anders sa...

I slutet av 60-talet företog jag en och annan romantisk promenad på den udde som Gunnel inte kan stava till. Någon nedskräpning fanns inte på den tiden. Gülzaudden heter den, Gunnel.

Peter sa...

Är det inte Gültzauudden?

Gunnel sa...

Yvonne: Fruktansvärt irriterande när datorn inte fungerar som den ska.

Anders och Peter: Då kan vi konstatera att nedskräpningen började alltså någon gång mellan Anders romantiska period och Peters gymnasiala tid. Mellan 1968 och 1983.

För övrigt kan ni ju vara snälla och berätta för mig hur man hittar den tyska bokstaven. Beträffande stavningen så har nog Peter hittat den rätta.

Gunnel sa...

Just nyss ringde min fd grannfru som läst min blogg och ville berätta hur man skriver den tyska bokstaven. Så nu kan även jag skriva Gültzauudden. Tack så mycket FFFF.

Anders sa...

Enligt Google förekommer fyra olika stavningar på samma udde men generös som jag är låter jag Luleborna bestämma vad udden ska heta (om de nu kan besluta sig någon gång).

Gunnel sa...

Tror nog att om du frågar 100 Lulebor hur den kända udden stavas så får du många olika svar.

Lennart sa...

Där jag bor heter det Lainejaurudden. Stavas på svenska och det finns även strövstigar!
Bara som upplysning.

Gunnel sa...

Men på Lainejaurudden bor det väl redigt folk som inte slänger ölburkar kring sig.

Gültzau var en tysk man och Lainejaur betyder något på samiska, så det är bara udden som hör till svenska språket.

Anders sa...

Lainejaur eller Lainijaur? På Google är meningarna delade. Jag har även sett varianten Lainejaure.

Lennart sa...

Även jag kan ha fel, fast det händer inte ofta eller nästan aldrig. Jag böjer mej för språkforskaren från Anderstorp, vad det nu kan betyda på skelletbondska?

Gunnel sa...

Men vem har gett namn åt Anderstorp? Vem var torpar-Anders som gett ett sådant avtryck i Skellefteås historia att en stadsdel fått namn efter honom?