fredag 9 juni 2023

Vi flyr till Skellefteå


"Vi ser så pessimistiskt på vår framtid bara för att vi vill verka tänkande och smarta. Är man optimist och ser hoppfullt på framtiden verkar man naiv."

Ungefär så sa en man som jag glömt namnet på när han deltog i en diskussion om varför vi ser på världen och utvecklingen med sådan pessimism just nu. Det är en allmän svartsyn som ibland är överdriven och rent av skadlig. Vi mår inte bra om vi hela tiden tror att världens undergång är nära.Men att känna pessimism i dessa tider är rätt naturligt när tidningar och nyheter är fulla av katastrofer. Senast Ukraina med den förstörda kraftverksdammen och allt fruktansvärt det fört med sig för landet och folket som har det nog bekymmersamt ändå. Tänker också på hur sårbart vårt eget samhälle är om någon vill förstöra vår elförsörjning och vårt behov av dricksvatten.Vi som bor efter Luleälven har en alldeles egen katastrofdamm. Om Suorvadammen brister översvämmas allt i dess väg. Vattennivån höjs med fem meter här vid kusten. Kommunen har varit förutseende och har en katastrofplan. Man upplyser oss boende efter älven att det är osannolikt att dammen brister, men det kan inte uteslutas. Det är nästan lika osannolikt som olyckan vid kärnkraftverket Harrisburg, som i sin tur var så osannolik att det nästan inte hänt, som Tage Danielsson så fiffigt uttryckte sig.


Vi som bor i centrala Luleå ska packa liggunderlägg och sovsäck och åka till Skellefteå som förhoppningsvis tar  emot oss under den långa tid det tar att reparera skadan som knappast går att reparera.

1973 uppstod en läcka i dammen, som lyckligtvis kunde lagas, men sabotage av en fiende går inte att lappa och laga, då är det bara att hämta sovsäcken och fly till Skellefteå.

---

"En pessimist är en person som tittar åt båda hållen när han går över en enkelriktad gata."
(Okänd filosof)

"Det trevliga med att vara pessimist är att du alltid får rätt, eller blir glatt överraskad."
(George Will)

 

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Tack för ett tänkvärt inlägg. Och ja, det är inte klokt så sårbara vi är. Vi har ju Ringhals kärnkraftverk bara några mil härifrån och slås elektriciteten ut rejält, ja, då är vi ju riktigt illa ute.

Gunnel sa...

Elisabet: Vi är verkligen sårbara. Om ett kärnkraftverk skulle saboteras, ja då ligger vi risigt till, minst sagt.

Lennart sa...

När man ser på det mörka som kan hända så kan jag inte låta bli att tala om att det finns en
ljuspunkt med att åka till Skellefteå. Om man har lite tur så spelas SHL och då kan man ju få se riktig hockey. Jag måste ju lägga till en ljuspunkt i allt det mörka.

Gunnel sa...

Lennart: Att först förlora sitt hem och sin stad och sen tvingas se på grannstans hockey, det är absolut dubbelt mörker.

Annica sa...

Måste börja med att berömma dig för de vackra bilderna. Tummen upp!
Det är nästan omöjligt att känna optimism i dessa tider. Det mesta som händer är ju eländes elände. Det negativa vräks över oss varje dag och det tycks inte finnas något slut på det.
Och kanske det värsta är att man håller på att, delvis i alla fall, bli immun mot alla hemskheter. Det lagret tycks aldrig sina.
Vad ska det bli med vår värld och med hela mänskligheten? I denna tid är det verkligen det onda som regerar. Inom de flesta områden.
Suorvadammen kan på en sekund förvandlas till värsta sortens mardröm. Och det gäller ju inte bara den utan alla stora dammar.
Till slut, jag känner sådan beundran för det ukrainska folket. De kämpar så heroiskt. Vad som än händer.

Gunnel sa...

Annica: Det har varit mycket mörker tidigare. Massmördarna Hitler och Stalin var i samma klass som Putin. Det som tillkommit är oron för miljön. Vi västvärldens lyxmänniskor har inte förstått att vi måste ändra vår livsstil.

Gängkriminaliteten spär på eländet. Pojkar som dödar andra pojkar som hämnd är ju helt galet och ingen hittar lösningen på eländet. Du har rätt i att man nästan blir immun inför de svarta rubrikerna.

Bert Bodin sa...

Mycket tänkvärt.

Men jag tror att vi skulle dra till stugan utanför Råneå.

Låt oss hoppas att förnuftet segrar.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Inte dumt att ha en reträttplats så nära stan. Men det är ju ändå osannolikt att det värsta händer.

Anonym sa...

Det sunda förnuftet ... då kan vi utesluta Puttelandet.

Gunnel sa...

Vi kan utesluta ledarna och Putin själv i alla fall.

Anonym sa...

Inte behöver Putin att anstränga sig mycket för att knäa gamla Sverige. Har fått 1 timmes strömavbrott i onsdags och förvandlades från medborgare till paria sedan dess. Är UTKASTAD från Internet. Leverantören är onåbar. Ingen kontakt med banken, vårdcentralen möjlig, min jättesmarta tv funkar inte. Heja det moderna, digitala sagolandet Sverige! (Säger Nahide som är osäker på om detta tillägg lyckas eller ej).

Elisabet. sa...

Instämmer tillfullo med Annicas avslutande mening!

Gunnel sa...

Nahide: Förstår din frustration. Det är inte lätt att vara utan dator och din och gatans internetleverantör verkar vara ett skämt. Hoppas att ni snart får liv i era datorer. Din kommentar kom fram i alla fall.