fredag 2 juni 2023

Om höjdare och huliganer

Konstnär: Dennis Eriksson 10 år

Vi har helt oväntat fått elstöd. 374 kronor har utbetalats till oss två som bor i en hyrestrea och inte var eller är särskilt oroade av elkostnaden. Men tack i alla fall.

Deltog i avslutning och korvgrillning vid Hertsöns bagarstuga. Gick en motionsrunda med 10 frågor. Jag blev tvåa tack vare mina eminenta kunskaper om Bruce Springsteens födelseår och Sveriges längsta älv. Priset blev en falukorv, men att vinna över äkta hälften var ändå bäst.


Pyntat i stadsparken

USA:s utrikesminister besökte vår stad en dag eller två. Tillsammans med honom kom höjdare från EU och delar av Sveriges regering. Kostar säkert multum, men jag tycker det är rätt att världsledare får glädjen att uppleva platser utanför storstäderna.

Eftersom man är en väluppfostrad kvinna, kan man inte skriva ner de ord man känner inför fotbollshuliganernas terror. Det är horder av vuxna  män som går på fotboll och som lever rövare och förstör för vettigt folk både på plan och inne i stan. "Huvvaliganernas" egna lagar gäller och polisen har inte en chans. Väx upp, för sjutton! Ni är inga män. ni är bara omogna fegisar som inte ens vågar  visa ansiktet. Ett favoritlag ska man stötta med kärlek både i medgång och motgång. Herrfotboll är ändå bara en vuxenlek.



Serien "Just Typiskt" i NSD har jag sällan förstått Har det här möjligen med Pinocchio och näsan att göra?  Här kommer i alla fall något begripligt:

Herrn bakom ratten muttrar irriterat:
"Titta Gunnel, på drullen framför oss, så nära han kör."

Trevlig helg.

 

16 kommentarer:

Annica sa...

Er f d grannpojke Dennis var en duktig konstnär redan i tidig ålder. Jättefin tavla!
Grattis till silvret! Ibland kan det vara bra att minnas årtal och långa älvar.

Inte en enda hjärncell på fotbolls-"huuvaliganerna" är inkopplad. Varför tycks så många "sno**-ägare" vara felprogrammerade? Det kan ju inte bara vara testosteronet som spökar. Det brusar ju runt i varenda manskropp och de flesta karlar är ju vettiga och trevliga personer. Är det usla gener, eländig uppfostran, tokig tuffhet och galet grupptryck, eller vad? Innebörden av orden impulskontroll, konsekvens och ansvar har dock dessa galningar aldrig lärt sig.
Små grupper av manssamhället kostar folksamhället stora summor.

Gunnel sa...

Annica: Grannpojken tecknade julkort som jag har sparat. Proffsiga jämfört med barn i samma ålder. Tecknandet blev ju även hans yrke.

Fotboll verkar vara en frizon där en del män tycker sig ha rätten att bära sig åt hur som helst säger ordförande Fredrik R. Ingen annanstans kan man kasta bengaliska eldar och riskera att skada sina medmänniskor. Att en liten grupp av manssamhället kostar stora summor har du helt rätt i.

Elisabet. sa...

Besökte en gång för många år sedan en fotbollsmatch - kanske AIK:s - i Solna, då barnbarnet och hans pappa är trogna supportrar, dock inte huvförsedda.
Jag var i c h o c k, över hur till synes vuxna, normala män uppförde sig. Skrek hemskheter och var som tokiga och då var det ändå inget upplopp som nyligen. Svärsonen och barnbarnet skötte sig, det var inte det, men ändå ., att vanliga män, fäder med barn i släptåg, kunde bli så totalt från vettet, det hade jag nog inte trott. Och sen tänker man .., hur kan män hetsa upp sig så i grupp .., och så tänker jag på gruppvåldtäkter och annat.
Nej, det måste vara testosteronet som dessa fått för mycket av, plus dålig fostran och noll självkontroll.

Nahide sa...

Det värsta är att vi har en idrottsrörelse som överslätar och ursäktar eländet. De höga herrarna som sitter i klubbstyrelser, tränare, elitspelare (s k eldsjälar och förebilder) säger att det är "begripligt att känslorna rinner över när man blir besviken" (som någon sa i tv)! Som om vi människor inte har någon organ som kallas "hjärna" som efter hundratusentals år av evolution ska vara kapabel att hantera känslor och kontrollera handlingar. Heder åt Reinfeldt som sa rakt ut: Dessa är inga spontana affektyttringar, utan välförberedda aktioner.

För övrigt: Tror att jag har en vag aning om vem herrn bakom ratten kan tänkas vara...

Gunnel sa...

Elisbet: Jag har sett en enda fotbollsmatch och det var i början på 60-talet i Stockholmö. Minns inte vilka lag som spelade, minns bara att jag tyckte det var ganska tråkigt. Minns heller inga bråk eller fula ord, det var på den gamla lugna tiden.
Trist när inte familjer vågar gå med sina barn och titta på fotboll-

Gunnel sa...

Nahide: De som bråkar, har med sig "vapen", gömmer ansiktet i luvor är knappast intresserade av sporten fotboll. De är gäng som vill jäklas med polis och allmänhet och bryr sig inte ett dugg om någon blir skadad. Hjärnan är hos dessa individer inte fullt utvecklad.

Herrn bakom ratten påstår sig inte minnas händelsen. Kan jag ha fel?

Bert Bodin sa...

Visst kostade luleåmötet en hel del. Men säkert gav det också en hel del bra uppmärksamhet för stan. Att vi finns, och kan.

Fotbollshuliganer visar bara att psykvården bör upprustas. Samma gäller fotbollsorganisationernas ledningsgubbar. Vi har större behov av polisinsatser på andra håll än på 'småpojkars' bristande uppfostran.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Har inte hört att någon klagat på kostnaderna. Vi gillar besöket av de mäktiga männen och kvinnorna.

Helt enig med dig om att polisen ska slippa tampas med omogna fotbollshuliganer. Polisen behövs på annat håll.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

I sociala medier har jag sett en del gnäll
Men även en insändare i NSD. Kommer inte ihåg vilken dag.

-----

Angående de två 'skämtteckningarna' längst ner på NSD:s seriesida, har jag skrivit till tidningen och efterlyst bruksanvisning. Ofta fattar jag noll, när jag tittar på dem.

Elisabet. sa...

Apropå mötet med höjdarna: Så klokt att det inte enbart hålls i huvudstadsregionen! Tänk, så mycket vackert vi har att visa upp i vårt land. (Teckningen: underbar!)

Gunnel sa...

Bert Bodin: Antar att du inte fått svar från NSD om vad som är kul i deras två serier längst ner på seriesidan. Ytterst sällan man fattar det humoristiska.

Gunnel sa...

Elisabet: Alldeles riktigt. Bra om höjdarna får möta folk från alla delar av landet.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Sant. Ingen respons. Jag efterlyste dessutom en bild från redaktionens lunchrum, där personalen sitter, eller ligger dubbelvikta av skratt när de ser någon av bilderna.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Det hade varit fint med en bruksanvisning till dagens NSD och deras en-bilds-serier. Lika obegripligt som vanligt.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Återkommer när jag fått förklaring.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Skulle tro att förklaringen inte kommer i första taget.