fredag 28 april 2023

Olivia och Valborg

Olivia med lillasyster och idolerna

För några dagar sedan fyllde barnbarnet Olivia 20 år. Varje sommar när hon var en liten tjej, kom hon och hennes familj upp till Luleå under Hamnfestivalen Här fick hon se och lyssna till sina idoler, Danny, Mattias och Agnes m fl. Hon var jättelycklig för att vi bodde så nära festligheterna och frågade oss:
"Varför händer allt roligt i Luleå och inte i Sverige?"

Olivia tog studenten förra sommaren och jobbar nu på Coop i Haninge. Hon vill tjäna lite pengar innan hon fortsätter med sina studier. Lycka till tjejen, vad du än gör i livet!




Just nu, när jag skriver det här blogginlägget, faller flingor utanför mitt fönster och påminner om att det snart är valborgsmässoafton. I min ljuva ungdom var det en kväll när man stod vid majbrasan i nya sommarkjolen och nylonstrumporna och höll på att frysa ihjäl medan manskören från Malå sjöng om "var äng sin blommar har." Ängens blommor var oftast lika frusna som vi var.



Minns också när vi ungar stod vid brasan i Mörttjärn och fick nyheten om att riket äntligen fått en prins efter alla dessa prinsessor  som fötts och som inte klarade av att sitta på tronen. För det ändamålet krävdes en manlig bakdel.

Minns också en dyster valborgsmässoafton på 80-talet när jag körde hem från jobbet. Det började snöa, vi hade bytt till sommardäck och helt plötsligt gled jag in i ett räcke. Det blev kostsamt.

Men numera sitter "guben" och jag i soffan, kanske med en godisskål på soffbordet och tittar på valborgsmässoelden i TV och det är varmt och gott.

 

6 kommentarer:

Monica sa...

Trevlig Valborg önskas och lite skönt numera att det är rätt kravlöst. Fast roliga minnen från alla firanden då jag bodde i Uppsala, där är det stort och viktigt. Så viktigt att vi fortsatte åka på det även sen vi flyttat till Stockholm där det inte var mycket till firande🙂men numera gör vi lite olika från år till år.

Annica sa...

Ett stort GRATTIS till Olivia som nu lämnat tonåren bakom sig. Ett nytt spännande decennium väntar. Olivia, jag önskar dig allt gott!
Ja, usch vad man huttrat sig igenom Valborgsmässoaftnar! Tills man blev så klok att man klädde sig efter vädret IRL och inte efter den önskade (och inbillade) vårvärmen.
Här firas också Valborgsmässoafton i sköna soffhörnet. Mysigt! Och — framför allt — varmt!

Gunnel sa...

Monica: Trevlig Valborg till dig också. Hoppas att alla firare vid brasan får ett hyfsat väder.

Gunnel sa...

Annica: Tiden går så fort. Inte alls länge sen vi mötte lilla Olivia för första gången. Då var hon knappt 2 år, nu är hon 20.

Vi har blivit klokare med åren. I alla fall när det gäller att klä sig utan att frysa.

Elisabet. sa...

Minns också manskören i Malå som stod framför kommunalhuset och sjöng. Apotekaren Fred Holmlund var med i kören och brandmannen Söderström, vars förnamn jag just nu inte kommer på och så övriga .,. säkert någon från kyrkans värld. Och Fritz Hedström, tror jag .., och kanske någon lärare, eller flera? Somliga hade studentmössor och någon sådan fanns inte hemma hos oss. Min pappa hade bra sångröst - sjöng ofta och gärna hemmavid - och hade säkert tyckt om att stå där och sjunga, men måhända skulle han inte ha känt sig riktigt hemma där?

Gunnel sa...

Elisabet: Det är så länge sen jag upplevde en valborgsmässoafton i Malå. Minns egentligen bara läraren Lennart Vikström som sjöng i kören. Han var med i vårt kortspelsgäng.