torsdag 29 december 2022

Mellandagspladder


Vi firade en trevlig julafton hos äldsta barnbarnet Emma med familj. Vi var 9 vuxna och 4 barn och tomten var generös mot oss alla. Vi hade skött oss fint under året.



Äldste sonen firade julhelgen med att åka i en slalombacke i Hälsingland. Det borde han inte ha gjort. Föll illa, fick en knäfraktur och ligger nu på Södersjukhuset för att opereras endera dan. I fortsättningen blir det längdskidåkning säger sonhustrun.



Till nyårsaftonens trerättersmiddag ska vi äta hälleflundra. En fisk som jag aldrig ätit och aldrig skulle köpa om det inte vore för den pratglade och charmige fiskhandlaren på Storheden. Han gav mig dessutom anvisningar på hur fisken ska tillagas för att bli som allra bäst.


Ett bättre år?

Pandemi och Putin har gjort 2022 till ett eländes år för många. Allra mest för det lidande folket i Ukraina. Önskar att Fader Frost (den ryska tomten) ger Putin en stor skopa empati att placeras i det "Putinska" huvudet. Putin är en välutbildad man, men det är något viktigt som saknas i huvudet på honom och för övrigt på jordklotets alla despoter. Något som man aldrig kan läsa sig till utan som finns naturligt hos de flesta av oss. Förmågan att tänka och förstå andras känslor. När man gör det startar man inte krig.

Den ryska julen infaller först den 7 januari.

 

13 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Nu har du nog lagt en alltför stor bild i bloggen. Det förskjuter det mesta i högerkanten.


Den där fiskhandlaren på Storheden (Det är väl Rönnbäcks du menar, antar jag.) kan konsten att övertyga. Men han har ju bra varor, så man får väl acceptera att man "åker dit".

Vi handlar allt fiskbehov av honom.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Det ser jag inte själv, men jag har minskat bilderna. Kanske blir det konstigt i mobilen.

Det är Rönnbäcks jag menar. Vi handlar gärna hos honom.

Bert Bodin sa...

Nu ser det okej ut.

Annica sa...

Många i Ukraina har ju tidigare firat jul i januari men nu börjar tydligen alltfler att anamma västvärldens julfirande 24-25 december. På alla sätt och vis försöker ukrainarna ta avstånd från den grymma grannen och markera mot det fruktansvärda kriget.
En skopa empati till ryssputte är bortkastad. Det finns ingenting vettigt som biter på den galningen.

Gunnel sa...

Annica: Tror också att det är bortkastad empati. Men ryssputte startade kriget mot Ukraina för att avnazifiera landet som han sa. Ponera att han helt plötsligt fick ett samvete och själv fattade att han bara är en simpel massmördare. Det skulle ingen med ett samvete kunna leva med utan direkt gå och dränka sig i Ladoga eller närmsta sjö.

Nahide sa...

Att vara empatistörd är en förutsättning för att bli envåldshärskare. Tsar Vladimir skulle inte sitta kvar i sin tron en sekund om han inte var en psykopat.

Fingrarna i kors för Peter. Hoppas på en snar och lyckad operation. Jag är helt övertygad om att det hälsosammaste i livet är att tillbringa sina dagar i en soffa, under en varm filt, med en god bok eller film och ta det väldigt lugnt.

Gott nytt år!

Gunnel sa...

Nahide: Märkligt ändå att dessa gubbar lyckas ta makten. Måste finnas klokt folk runt despoterna som ser hur farliga de är.

Pratade med Peter igår. Han låg i sin sjukhussäng och hade tråkigt. Längtade efter att bli opererad och det hoppas jag att han blir idag. Håller helt med dig om hur man ordnar sin tillvaro på bästa sätt.

Monica sa...

Trevlig och fin nyårsafton önskas och ett Gott Nytt År.
Hoppas att det går bra för sonen P, sjukhusen i stabsläge och Huddinge i krigsläge säger de men får man väl en säng går det framåt. Och krigs, inte kris. Kollega som drabbats av benbrott tidigare och cancer på det håller på SÖS, ännu bra enligt henne. Och får bra vård med kompetent personal.

Och den andre P tänkte jag ta en paus ifrån även om det är svårt när hans ansikte finns precis i varenda tidning och i varje inslag. Och de normala hjärncellerna som en gång fanns i begynnelsen är troligen uttorkade.

Gott Nytt År🎆🌃

Elisabet. sa...

Så klokt du skriver! Swishade nyligen en slant till Blågula bilen som förser Ukraina med allehanda förnödenheter från vårt land .., bilar, generatorer, sovsäckar med mera. En droppe i havet, men ger mig ändå en känsla av att göra n å n t i n g för att hjälpa dem i kampen mot Putin och hans anhang.
https://www.blagulabilen.se/

Jag har aldrig känt ett sånt - nästan oresonligt hat - mot en människa, som just mot denne Putin och hans anhang.

Önskar er en fin nyårsafton och ett Gott Nytt År! (Minns när min f.d. man halkade i tvättstugan i Kungsängen och fick tillbringa en vecka på Södersjukhuset, med gips från ankeln till ljumsken på ena benet. Jag, som aldrig kört i Sthlm, fick hämta honom - använde telefonkatalogskartan som gps - och kände mig som en kung som fixade det hela!)

Gunnel sa...

Gott Nytt År, Monica. Talat med sonen som har långtråkigt men får god vård. Han opereras i morgon enligt vad han fått höra.
Ska också försöka pausa från Putin, men det blir inte lätt.

Gunnel sa...

Elisabet: Har också swishat en julklappspeng till Ukraina. Som du säger är det en droppe i havet men flera droppar kan böra skillnad. Hatet mot Putin är enormt den karln är totalt utan hjärta.

Gott Nytt År till er också. beundrar alla som vågar köra i Stockholm.

Freedomtravel sa...

Nog är det något som saknas i den mannens huvud. Nu har det varit Put-in länge. Dags för Put-out snart ... Önskar ett riktigt gott nytt år!

Gunnel sa...

Freedomtravel: Önskar dig också ett Gott nytt år. Hoppas att den ryske despoten försvinner på något sätt under 2023.