fredag 16 december 2022

Dessa kvinnor


Skidåkningen har lämnat Vinterstudion och kan numera ses på reklamkanal 6. När kanalen ska visa reklam delar man tevebilden i två delar. Ena halvan visar skidåkning, den andra reklam och ljudet kommer från reklamhalvan. Istället för att få Fridas mellantid vid 5,0 kilometer, får man höra att man ska "sambla" sina lån och att Ulf från Luleå vunnit en storvinst i postkodlotteriet. Irriterande för skidfantasten, men naturligtvis ett stort grattis till Ulf.



Det pågår VM i herrfotboll i Qatar. Det gick inte så bra för favoriterna. Tyskland t ex åkte ut redan i gruppspelet och landet är i uppror som ett land så ofta blir när det gäller idrott. Det tyska förbundet DFD har tack och lov hittat anledningen till misslyckandet. Spelarnas familjer hade fått åka med till Qatar och de vältränade männens glamourösa fruar och fästmör satt bara vid poolen och tog selfies, medan papporna (fotbollsspelarna) fick ta hand om barnen. Stackars män, alltid och i alla tider nedtryckta av besvärliga fruntimmer.



Så här borde det vara enligt Husmoderns gyllene bok från 1926:
"Kvinnan är personligen vacker, när hon i hängivet förtroende stöder sig på mannen, vacker i blidhet och försynthet, men när hon uppträder med myndighet är hon ful.
Mannen är vackrare, ju mer han är fullt och helt man och uppträder som sådan; mannen i beroende av kvinnan kan aldrig bli annat än löjlig. En manlig röst, höjd i vrede, kan vara imponerande, kvinnans röst blir under samma omständigheter, papegojans."



Finalen i fotboll går mellan Argentina och Frankrike. Vilket lags spelare som har de blidaste och stillsammaste kvinnorna får vi se på söndag. Det laget lär ju vinna.

På söndag ska vi fira Levi som fyller fyra. Han är äldst av mina fyra barnbarnsbarn. Mina ättlingar, min rikedom, ni är bara bäst.

 

13 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ogillar starkt de kommersiella reklamkanalerna. Jag blir bara provocerad och har en liten överenskommelse med mig själv. Köp aldrig något du sett reklam för i TV!

Förmodligen råkar man göra det ändå.

Ska jag se ett program på en sådan kanal av någon anledning, väntar jag tills programmet bara har fem minuter kvar av visning. Då klickar jag in mig på den kanalen och får frågan "vill du se från början?" Då trycker jag OK och programmet börjar om. När det sedan kommer reklam spolar jag förbi de 6-7 minuterna och fortsätter i programmet.

Jag har konstaterat vid något tillfälle att ett i programtablån aviserat 1-timmesprogram ofta är stympat med 20-25 minuter sammanlagt.

Heja SVT!

Bert Bodin sa...

.... och heja Kunskapskanalen!

Elisabet. sa...

Ja, reklam är ett otyg, men man förstår ju att dom måste få inkomster någonstans ifrån, då inte staten bidrar. Jag HATAR Samblas reklam, mest i början med den något töntige mannen (som väl skulle föreställa någon slags bonde eller nåt sånt) som satt och "släppte väder" inne på banken! Bedrövligt så dåligt. Man mannen i Luleå som ropar "Men Gud i himmelens dagar!" eller nåt sånt, honom tycker jag om :)Kenos reklam med det gotländska paret som vill dricka te i Kina (eller Japan) tyckte jag jättemycket om, men nu börjar det bli tjatigt.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Nej, aldrig en VitaePro-tablett i mitt hem. Det är väl den produkt jag retar mig mest på. Klart bäst att se inspelade program där man kan spola, men just idrott vill man gärna se direkt och då slipper man inte undan.

Gunnel sa...

Elisabet: All reklam blir ju tjatig så småningom. ICA:s reklam gillade jag från början men nu är den bara ointressant. Gevalias med "om du får oväntat besök" var också rätt bra. Men ofta undrar jag hur de som gör reklamfilmerna tänker.

Nahide sa...

Jaa, du; det var bättre förr, när alla visste sin plats. Skapelsens krona och hans hulda tjänarinna. Ordning och reda!

Min mamma (som skulle ha fyllt 100 år i våras) skulle ha eldat med denna bok, bokstavligen. Hon var en av de mest övertygade feministerna i sin generation (utan att ha använt ordet en enda gång i sitt liv). Minns att hon slängt ut sin tremänning (och bästa vän) efter en diskussion då han påstod att kvinnor inte var lämpade att vara domare p g a deras blida väsen. "Jag tolererar inte sådana dumheter under mitt tak. Ut ur mitt hus!".

Turligt nog att ingen av dem var långsynta, så efter en vecka var de vänner igen. Men han vågade aldrig mer ta upp ämnet "kvinnans väsen" hemma hos oss.

Lennart sa...

Jag köpte en tvättmaskin i Luleå. Expediten var mycket vänlig och skulle visa hur den fungerade. Jag sade då att det där får frun titta på eftersom jag tillhör en äldre generation som inte håller på med sånt.
Expediten blev störtförbannad och stirrade på mej. Hon ville dock sälja maskinen.
Stackars mej som försökte med humor. Det lyckas inte alltid.

Gunnel sa...

Nahide: Jag har klippt ut och sparat en massa flum om män och kvinnor från gamla tidningar, mycket handlar om hur vi kvinnor ska vara och se ut för att glädja hemmets härskare.

Ler åt din mamma, feminist utan att känna till ordet. Vilken förebild hon har varit, det kanske till och med hennes bästa vän kunde tycka. Hon kom ju tillbaka.

Annica sa...

Vilket trevligt inlägg! --- Min kära pappa kunde vara lite gammaldags när det gällde vad som var "passande" mans- och kvinnogöra men mamma och jag skrattade bara åt honom. Vi brydde oss inte, ingen av oss kunde kallas blid och eftergiven. :) Kan inte påminna mig någon sådan kvinna i släkten. Mormor jobbade som fotograf i USA vid förrförra sekelskiftet och var en mycket modern och självständig dam. Och redan på 1950-talet var min mamma yrkesarbetande.

Coca Cola har bästa reklamen — en hel radda av julpyntade, glittrande långtradare. Som f.d. lastbilschaufför älskar jag dessa reklamsnuttar! Tradarna är SÅ snygga! Men jag köper inte produkten. Pepsi har snott lite av upplägget; där bromsar en långtradarkörande tomte in utanför en butik, går in, handlar, går tillbaka och sätter sig i lastbilen och dricker ur sin nyköpta Pepsiburk.
Jag tycker Lendo har värsta reklamen just nu. En gubbe står ute och skriker "jämför" flera gånger. Otroligt fånigt!

Gunnel sa...

Lennart: Humor kan vara svårt ibland, men jag skrattar i alla fall åt situationen. Det är så du, Lennart. Kan se dig framför mig när du berättar för expediten hur det går till hemma hos er. Trots detta vet jag att du är en "jämlik" man.

Gunnel sa...

Annica: Din kommentar kom in precis samtidigt som jag kommenterar Lennart.
I min barndomsby var alla hemmansägare enligt telefonkatalogen. Egna företag kan man nästan säga där jobbade både man och hustru. Min mor var heller ingen blid och eftergiven kvinna, hon var underfundig och rolig och lite bestämd.

Håller med dig om "jämför." Hur har reklammakaren tänkt där.

Nahide sa...

Gunnel: Det var samma släkting (som förresten förblev ungkarl i hela sitt liv, undrar varför?) som skulle undervisa Anders om Islams grunder när vi var i Samsun för första gången. Och jag skulle översätta ordagrant. Även där ingrep morsan och stoppade spektaklet: "Är du från vettet? Lämna ungdomarna i fred." - och han hade faktiskt stort respekt för henne. Anders har kanske berättat om denne man som han brukade kalla "generalen" av någon anledning.

Nu har jag sett skidor på 6:an och fick min dagliga dos av "Ulf från Luleå". Tv-reklamen, av någon okänd anledning, väcker alltid de mest mordiska instinkterna hos mig. Jag måste kämpa för att bibehålla min civiliserade ytterhölje i schack.

Förresten, grattis till guldklimpen på hans 4-årsdag. Hälsa föräldrarna.

Gunnel sa...

Nahide: Tror inte riktigt att du och Anders skulle ha tagit den undervisningen på allvar även om din mamma tillåtit det. Känner igen namnet Generalen.

Tur att Ulf från Luleå vunnit pengar, men jag antar att han själv önskar önskar reklamen dit pepparn växer.

Vi ska hälsa och gratta!