torsdag 7 april 2022

Hygienisten är brutal idag


Fick tid  hos tandhygienisten igår. Tråkigt och dyrt men ack så nödvändigt om man inte vill drabbas av samma problem som tidigare generationer. En lösgom skallrande i vattenglaset bredvid sängen.

Hygienisten var brutal. såg strängt på mig arma kvinna och rekommenderade eltandborste. Normalt brukar jag vara lycklig när jag lämnar tandkliniken, men den här gången kände jag mig ovanligt plågad. Till råga på allt ville han se mig igen redan nästa vecka.





I helgen såg jag "Dag för dag", en film med Sven Wollter, Marianne Mörck och Tomas von Brömssen. En varm film om ett svårt ämne. Handlar om rätten till sin egen död. Trots filmens allvarliga tema, var den underhållande och stundtals rolig. Sven Wollters karaktär åker tillsammans med ett udda sällskap ner till Schweiz för att avsluta sitt liv på en klinik. Han har obotlig cancer och vill inte tillbringa sin sista tid i svåra plågor.

Vågar egentligen inte ha en åsikt om dödshjälp eller inte. Det är en oerhört komplicerad fråga. Läkare vill inte medvetet avsluta någons liv, det finns också en rädsla i att rätten till att avsluta liv används felaktigt.

Personligen och det gäller verkligen bara mig själv, skulle jag ta emot dödshjälp om mina sista dagar var räknade och bara smärta återstod. Men den möjligheten finns bara i en del länder. Ämnet diskuteras inte heller så ofta, antagligen för att man tycker att det är svårt och känsligt.

För att lätta upp stämningen efter mitt allra dystraste blogginlägg vill jag sluta med något uppiggande citat från boken "Töntar och tabbar."

"Om du är död, har du förlorat en viktig del av ditt liv."
(Brook Shields)



 

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gick ur en lokalförening, där jag f ö var vice ordförande, när jag upptäckte att den på riksplanet drev ett rabiat motstånd mot dödshjälp.

Har alltid slutat betala medlemsavgift till föreningar när jag märker att de har uppfattningar som jag uppfattar som fel, t ex Amnestys ibland konstiga inställningar till prostitution.

Anders sa...

Det blev "anonym" fast jag skrev "Anders".

Gunnel sa...

Anders: Man måste ta till det möjligheter man har för att protestera. Jag protesterar för närvarande mot Vitae Pro och kommer aldrig att köpa det pillret. Vägrade köpa Magnum glass en period för deras idiotiska reklam.

Annica sa...

Tandläkarbesök hör till livets nödvändigheter, tyvärr kan de ibland vara både smärt- och kostsamma. Men skönt när de är avklarade.
Hoppas Wollters film kommer i TV, den verkar sevärd. Det här med dödshjälp, jag är för det när det enda som återstår av livet endast är smärta och mörker. Ämnet borde diskuteras mer.
Haha, Brooke Shields, ett klart understatement!

Gunnel sa...

Annica: Den brutala behandlingen beror på att jag aldrig blivit kallad under pandemin. Därför blev det nästan tre år mellan hygienistbesöken. Inga hål tack och lov.

Filmen med Wollter kommer nog snart på en "normal" TV-kanal. Man kan inte se den på vanliga biografer, vilket är ovanligt.

Känsliga ämnen borde diskuteras. Vi tål det.

Anders sa...

En sak till: Varför har du inte eltandborste? Har haft det sedan jag först hörde talas om att de fanns. Man borstar effektivt och grundligt (och snabbt om man vill). Den jag har just nu känns som att använda en motorsåg ungefär, det bara sprutar tandsten och annat oknytt. Flerväxlad är den också.

Gunnel sa...

Anders: Ska jag vid min ålder behöva köpa ännu en pryl som man ska ladda? Ja, det får väl bli så då. Men ljudet från eltandborsten är irriterande har jag hört sägas.

Anders sa...

Inte är du en sån som tror på allt du hör?

Gunnel sa...

Anders: Lyssnar alltid på folks goda råd.

Bert Bodin sa...

Klart att du ska ha eltandborste. Du kommer att känna det som att du varit hos tandhygienist varenda gång du använder den.

Två minuter ska man borsta, minst, för att fluoret ska hinna verka/binda till emaljen. Och det får man hjälp med. Tandborsten signalerar.

Anders sa...

Nu har du fått goda råd från två experter. Lyssna inte på överkänsliga ljudfascister. Köp en som visat sig bra i test och du kommer att säga: Varför har jag inte använt en sån här tidigare?

Gunnel sa...

Bert Bodin: Goda råd ska man följa och det kommer jag också att göra.

Anders: Se ovanstående svar. Två experter kan inte ha fel.