onsdag 27 april 2022

Ibland händer ingenting


Det är tämligen händelselöst på hemmafronten. Egentligen älskar jag tillvaron när den är händelselös, mest på grund av den period i livet jag befinner mig i. Händelselöst är det när man sitter i ena soffhörnet med ett korsord och slötittar på Gokväll, det är varmt, ombonat och tryggt. Bredvid mig sitter en snäll gubbe och mediterar eller lyssnar på "poddar" från Arenan. Hans hockeyintresse har alltid varit stort, nu är det enormt.



Det är en fördel att bo i hyreshus när någonting i lägenheten inte fungerar. Man bara ringer till värden, så är saken ur världen.

Till vår hyresvärd, Lulebo, betalar vi 7.500 kronor per månad plus en dryg tusenlapp för garageplats. Lägenheten är på 75 kvm, hyreshuset byggt 1988, har hiss, ligger nära stad och natur och har en  fin utsikt över Norra hamn. Hyran är ganska normal skulle jag tro, vi klagar inte. Klaga bör de göra som bor i nybyggda hyresrätter, där hyrorna är helt "bortitok", och absolut ingenting för ensamstående med liten eller normal plånbok.



Mannen min och jag har firat förlovningsdag. Firat är fel ord, vi bara konstaterade att vi förlovade oss den 25 april 1959. Tilldragelsen ägde rum i mina föräldrars svajiga svart-vita Opel Rekord som vi parkerat utanför Folkets Hus i Adak. Det var lördag och dans på Folkan. Våra ringar var inköpta i Norsjö och kostade cirka 60 kronor/styck och de sitter kvar på våra ringfingrar än idag.

Då var livet inte händelselöst.

 

16 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Fina bilder.

Vi bor i bostadsrätt. Mitt i stan. 75 kvm. Plus 10 kvm inglasad balkong. Garage i underjorden, liksom sopsorteringsstation.
Vi betalar 6400:- inkl garage, el och bredband/kabel-TV.

Men vi har ju ingen utsikt, förstås. Hm ...

Monet sa...

Och vi bor i hyresrätt i Norrtälje. Tre år gammal med mycket hög standard, 81 kvm plus 10kvm inglasad balkong med utsikt mot ett bergigt skogsparti med rådjur, räv och fågelliv. Ca 4 minuter till stadens hamn och centrum. Vi har egen tvättstuga i badrummet, parkett i hela lägenheten, ett jättestort kök och i övrigt öppen och ljus planlösning. Enbart 20 lägenheter med fin innergård med carport med el för bilarna.

För lägenheten betalar vi 12.300 kr/månad, carport 300 kr och utöver det också för varmt och kallt vatten. Ca 13.000 kr totalt. Det tog oss 17 år i bostadskö att få denna lägenhet som var det enda egentliga alternativet när vi flyttade tillbaka från Frankrike. Det säger sig självt att ingen av oss skulle ha råd att bo kvar ensam och att vår köpkraft är oändligt mycket mindre än om man som ni båda har som bor i Luleå med så låga hyror. Men detta är storstockholmsområde och absolut normala hyresnivåer för nyproduktion här.

Exemplen säger dock en del om de stora skillnader som råder i Sverige!

Monet sa...

Tillägg: till skillnad från Bert betalar vi också för el själva, ca en tusenlapp per månad och också för Telia bredband, IP-tv, internet, ca 700 kr/månad. Så nog har vi utgifter för vårt boende alltid!

Anders sa...

Vi bor i en bostadsrätt, en radhustrea i utkanten av Skellefteå. Kostar c:a 6500:- per månad, men då ingår allt, ink garage. Uteplats fram och bak med gräsmatta. Världens bästa vaktmästare, fixar allt med ett stort leende. Värd sin vikt i guld. Utsikt har vi inte, vi får titta på varann och njuta.

"Meditera", är det samma sak som att ta sig en liten lur?

Monet sa...

Tillägg 2: När man bor i bostadsrätt uppger man ju vanligen enbart den avgift man betalar till föreningen. Men de allra flesta som bor i bostadsrätt har också den belånad. I synnerhet i storstadsområdena där de kostar miljoner. Till den totala bostadskostnaden ska då läggas räntor och amortering på bostadslånet. Gör man det kommer man i regel upp i ungefär samma kostnader som för en hyresrätt. Har man inga lån på sin bostadsrätt är det naturligtvis en annan sak.

Anders sa...

Tillägg 1: Inga lån, 84 kvadrat, byggår 1980. Likadana som vår har sålts för nästan 2 miljoner. Milda himmel!

Gunnel sa...

Bert Bodin: Att döma av foton jag sett på din blogg har du fin utsikt över en livsmedelsaffär och det är ett plus. Hyresrättens enda fördel är att man kan ropa på värden när det blir stopp i avloppet. Bostadsrättsägare har billigare hyra och gör oftast en bra vinst vid försäljning och det är inte dumt.

Gunnel sa...

Monet: Låter som en drömlägenhet förutom hyran som är saftig. Antar att tomtkostnader gör att lägenheter i storstadsområden blir dyra. Men när jag tittade på Lulebos lediga lägenheter såg jag att en nyproducerad 3:a, 78 kvm gick på 12500 kronor i månaden, sen tillkommer andra avgifter. Nyproducerat är dyrt och blir bara dyrare. Kämpigt för unga som ska ut på bostadsmarknaden. Bäst rent ekonomiskt är att bo i en äldre bostadsrättsförening med god ekonomi och där man köpt sin lägenhet för länge sedan.

Gunnel sa...

Anders: Du avundsvärde, jag har ju sett din och frugans lägenhet. Radhuslänga med förråd på tomten. Antar att du köpte den rätt billigt dessutom. Priserna har stigit avsevärt sen ni flyttade dit. Tror mig också veta att världens bäste vaktmästare är mutad med nån flaska då och då.
Ja, du har förstått vad meditation betyder.

Annica sa...

Så billigt och bra som jag bor känns nästan provocerande i det här sammanhanget.
Bostadsrätt, gavellägenhet 4 r o k, 94 kvm, byggd 1963. Den fina balkongen har jag låtit glasa in. 20-25 minuters promenad till city (2 km), några minuters promenad till vatten. Köpte lägenheten för 36 år sedan. Hyra strax under 4000 kr/mån, inklusive el, TV, snabbt bredband, brf-försäkring. Välskött förening i lugnt och fint område, många grönytor. Ja, jag vet, jag är priviligierad!
Den enda nackdelen är de tre trapporna, ingen hiss. (På den tiden fick man bygga hisslöst med tre trappor. Tror gränsen numera är två trappor.)

Gunnel sa...

Annica: Vilken hyra! Du köpte din lägenhet i rättan tid. Dessutom en klok bostadsrättsförening som lagt undan pengar till reparationer och stambyten. Perfekt om man kunde installera hiss, trappspring är nyttig motion men blir jobbig i längden.

Anders sa...

Vaktmästaren och vi har ett givande-tagande förhållande. Vi håller honom med lite småsaker då och då och i gengäld kommer han hit med stora fina fiskar, öringar m m. Han fiskar mycket mer än han själv vill äta upp och tycker att han bör dela med sig av godsakerna.

Exempel: Vi var utan sand en halkig dag och jag ringde till honom och frågade efter sand. Han svarade: "Jag är på Kanarieöarna just nu, men det fixar jag". Efter en halv timme kom en Contractorbil och lämnade en hink sand. Han får andra att ställa upp med samma goda humör som han har själv. En fantastisk egenskap.

Gunnel sa...

Anders: Vilket fynd till vaktmästare. Han är ett unikum. Att han fixar och donar även på sin semester måste ju bero på att han gillar er och det förstår jag.

Monica sa...

Den vaktmästaren vill vi ha men han får byta namn till förvaltare😄, han verkar vara toppen.

Intressant om alla boendekostnader och läst tidigare om Luleå att det är höga priser där.

Vi bor i en Stockholmstätort i Stockholms län och i landskapet Södermanland. Den gränsen finns utmärkt på en tavla i Gamla stan, Västerlånggatan men gränsen räknas gå längs med Slussen.

I vår flotta bostadsrättslägenhet är det 90 kvadratmeter plus en balkong på 14 kvadratmeter med vinklade väggar och tak, enormt fin. Utsikten mot natur, berg och stor och djup sjö och inga fönster mot övriga hus fast vi har fönster i tre väderstreck.

Hyran är 3764 kr och bilplats i garage med värme 369 kr. Plus hushållsel. Allt annat ingår, bredband, telefoni, hemförsäkring m m. Och skötsel av vår park ständigt. Och nya väldigt stora och eleganta tvättstugor blir det då och då, ja plötsligt ska alla maskiner bli de senaste. Ja, tvättmedel ingår också.

Vi har pub, föreningslokal, snickarbod, bastu, gym, målarverkstad där man kan utöva sina konstnärstalanger, stort grillområde med soffor och bord och säkert nåt mer, visst boulebana, hinner inte använda allt.

Och jag kan bo kvar om maken dör och vice versa men vet faktiskt inte om jag vill. Funderar på om jag är bortskämd😄men skulle kunna tänka mig en stuga i skogen, vi har en men där är det lite tråkigt också, mer då en vinterbonad helt och modern men med de gamla funktionerna som vedspis, kaminer och egen borrad brunn och bra odlingsmöjligheter.

Kanske lite krigstankar men de har funnits en längre tid och vi blir inte yngre men nästan att jag känner så bara av tanken. Alla vänner säger att sånt liv är omöjligt😂fegisar allihop. De ska köpa bostadsrätt.

Monica sa...

Tillägg 1: Fina hissar har vi också, de renoverats nyligen tip-top, då kom en flyttkarl och skrapade lite på golvet, nästa dag las ett nytt golv in som firman fick betala. Kabel-TV med massor av kanaler ingår som jag aldrig ser, men BBC och CNN har vi också.
Och miljonerna är låsta förstås i boendet men skulle vi sälja blir de fria😄.

Fast ibland skulle hyresrätt vara bra som när kökskranen behöver bytas eller något annat och det både kostar i inköp och man är lite låst vem som ska utföra det. Jag tror jag ringer vaktmästaren där😀.

Gunnel sa...

Monica: Ditt boende och din hyra låter som en dröm. Att du dessutom har en vinterbonad stuga med egen brunn är perfekt om krisen kommer. Njut av ditt boende!