lördag 19 mars 2022

Vacker med hjälp av kirurgen

Morfar och gammelfarmor till lille Elis. Bilden från 1967.

Jag har mött ännu en mansperson som fångat mitt hjärta. För första gången har jag träffat mitt fjärde barnbarnsbarn, lille Elis Lars Gösta som snart är 9 månader. Vilken fin liten kille, han är absolut perfekt.





Perfekt ska man vara. En journalist i NSD har skrivit en artikel om skönhetsoperationer. Känns bisarrt på något sätt i dessa tider av krig och elände. Men det finns personer som är så missnöjda med sitt utseende att de lägger ner tid och pengar på att förändra sådant som redan duger och fungerar.

För att bli vacker måste man förändra. Fylla in och fylla ut, göra förföriskt svullna läppar, ändra bröststorlekar och lyfta rumpor. Ibland kan man till och med plocka bort lite onödiga revben för att se smal och gudomlig ut. Men det kostar pengar och jag blir beklämd när jag läser artikeln. Önskar att varenda skönhetstörstande kvinns använde sina slantar till något roligare och låter plastikkirurgerna jobba med de verkliga problemen.



I ungdomligt oförstånd har man rätt att göra dumheter. Men att även vuxna kvinnor och män är villiga att sätta sig under kniven för att förhoppningsvis bli tjusigare är en gåta. Vi är ju alla perfekta. Barn av våra föräldrar och tidigare generationer. Ändra inte den aristokratiska näsa du ärvt från din far. Den är ditt signum.

 

9 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag reagerade starkt på det reportage du läste. Hon måste vara "sjuk" på något sätt. Psykiskt förmodligen. Självuppfattningen helt skruvad. Hon påstod att hon inte ville se ut som en seriefigur. Det var ju precis vad hon gjorde.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Det är så sorgligt. Förstår inte kirurger som tillåter ingrepp som ger patienten ett groteskt utseende.

Annica sa...

Fullständigt obegripligt för mig också. Vad är det för värld vi lever i? Den tycks bli alltmer galen. På alla sätt.
Man har ju sett riktiga skräckexempel på plastikopererade personer i media; svällande Kalle Anka-läppar, stela Frankensteinansikten, bröst i pumpa-storlek, o.s.v. Ja, verkligen groteska saker. Plastikkirurgi ska användas vid missbildningar eller efter olyckor och dylikt. Inte som ett slags snuttefilt och medikament för människor med förvriden självbild. Och uppfattningen att utseendet betyder allt. (Men då borde man sannerligen akta sig för skalpeller!)
Kan detta fenomen vara ungefär som att drabbas av anorexi? Det är inte verkligheten man ser i spegeln.
Man undrar hur "plastikoffren" kommer att känna sig när även åren börjar sätta spår. Stackars människor!

Gunnel sa...

Annica: Jag tror som du att man har en galen bild av sig själv, ungefär som vid anorexi. Man ser inte det andra ser. Så tragiskt när unga tjejer förstör sig själva. Medelålders damer som är rädda för rynkor för skylla sig själva om resultatet inte blir till belåtenhet. Hemskt att se vad kniven gjort med den tidigare så vackra Pricilla Presley och många andra stjärnor.

Annica sa...

Tänkte just på Priscilla Presley när jag skrev kommentaren. Hon var ju jättesnygg och så förstörde hon sig totalt. Om hon hade åldrats naturligt skulle hon säkert varit vacker än idag. Kommer du ihåg hur Gig Youngs fru såg ut? Hon var ju helt förstörd. Man ska akta sig för skalpeller.

Lennart sa...

Behöver nog piffa upp mej, träffade ett kusinbarn utanför konsum i Malå på fredag. Han tittade på mej och så sa han , i fundere vo härna var för en gammgubb !

Gunnel sa...

Annica: Det finns ett antal skräckfigurer när man kollar google på misslyckade skönhetsoperationer, bland annat fru Gig Young plus ett par tvillingbröder som låtit kniven härja i ansiktet.

Lennart: Ha-ha! De var ett fräckt kusinbarn. Gammgubbar ska åldras som gammgubbar, det är ju så vi vill ha dem. Vill att även gammkäringar ska gillas som de är.

Anders sa...

Såg ett barncitat som kanske passar: "Jag blir aldrig trött på farmor, men det blir farfar."

Gunnel sa...

Anders: Det lilla barnet har säkert alldeles rätt.