fredag 3 juli 2020

Här står den stolte konungen


Statyer av gamla mossiga potentater med tvivelaktigt rykte borde plockas bort anser en del. Folkplågare och rasister borde inte få pryda våra gator och torg.


Men ska vi verkligen radera historien? Dessa herrar som blivit hedrade med en staty var ju dåtidens hjältar. Barn av sin tid. Krigiska adelsmän och konungar visar bara en bild av den tidens anda, men visar samtidigt att vi utvecklats och klivit klokare, eller...


Istället för att krossa statyerna skulle man kunna skapa ett "skamtorg", där statyer av personer som i vår tid anses tvivelaktiga, få stå och ärga. När tidsandan förändras till deras fördel, får de komma tillbaka till sin gamla plats, medan nyare, men i framtiden olämpliga statyer får inta "Hall of shame."
Inget kross, bara ommöblering. Smart, va?

Men var ska vi placera Zlatan?



4 kommentarer:

Anders sa...

Staty nr 1 säger: "Spatial cognition? Lappri!"

Nr 2: "Titta! En semla!"

Nr 3 säger förmodligen något om västen och gylfen, men jag vet inte riktigt vad.

Gunnel sa...

Anders: Nummer 1 har jag fotat själv. Som den kung har är står han i Kungsträdgården. 2:an är semmelkungen förstår jag av vad du skriver. 3:an vill bara vara ifred, en introvert anonym alldeles vanlig Svensson kanske. Vet inte var han finns.

Annica sa...

Mycket bra skrivet! Vore jag en staty skulle jag ge tummen upp.
Statyerna på dina bilder verkar peka finger lite hur som helst.
Gillar den tidningsläsande mannen!

Gunnel sa...

Annica: Gillar också den tidningsläsande mannen. Han torde inte vara kontroversiell. Men vem vet han kanske läser en tidning som är fel enligt vårt sätt att se. Då kan även han hamna i onåd hos de rättänkande.