söndag 21 april 2019

Gamling, du doftar nonenal


För ett antal år sedan kröp mitt yngsta barnbarn upp i mitt knä och sa:
"Farmor, du luktar Luleå." 
Det lät positivt och mycket bättre än att lukta Iggesund eller någon annan sulfitort.


I Lottens blogg kan man läsa om nonenal. En aldehyd som produceras av bakterier i svettkörtlarna och som man får mer av ju äldre man blir. Googlar man på "nonenal" kommer man till artiklar som handlar om"odor of elderly people" och liknande. Odören kan liknas vid härsket fett, gurkvatten eller kartong.


Forskarna är inte eniga om gammelfolkslukten. I en studie där man lät ett antal personer i olika åldrar sova i samma tröja i 5 nätter utan att "deodoranta" visade det sig att herrar mellan 45 och 55 luktade värst. Damer runt 60 luktade minst obehagligt.

Vi tog en långpromenad runt vår stad, allt för att lukta Luleå istället för nonenal och här är några bilder från gårdagen.


Kuststad som antagligen blir snyggare när det är färdigbyggt.

Nytt litet höghus på Kungsgatan.

Hej!

2 kommentarer:

Anders sa...

I egenskap av århundradets gentleman faller det egentligen inte på min lott att kommentera kvinnors dofter, men en av de senaste gångerna frun och jag åkte taxi råkade vi ut för en kvinnlig chaufför som hällt hela flaskan parfym över sig. En parfym, som dessutom inte var en av de dyraste. Efter resan flämtade vi båda efter luft och undrade hur hon klarade sig där i bilen. Vi är inte allergiska, men hur klarar en sådan person av en resa med henne, i synnerhet om den är lite längre?

Gunnel sa...

Numera klarar jag inte parfymdoft. Hemskt när man hamnar bakom någon som generöst hällt flaskinnehållet över sig. "Timeless", den fantastiska doften som A och jag provade för cirka 30 år sedan gjorde oss bägge allergiska mot parfymer.


Taxichaufförer bör vara doftfria. De kan ju få svettas lite när det är varmt, men måttlig svettlukt må vi väl klara av.