måndag 1 april 2019

Senaste nytt från regionen


Många blev förvånade när Europarådet lämnade över till medlemsländerna att själva bestämma om man ville ha vinter- eller sommartid.

Här i Sverige överlämnades frågan till ett riksdagsutskott som hade svårt att enas. Man satte fingret i luften och försökte känna efter hur vinden låg. Vad tyckte folket? Man tvekade och velade, men beslutade till sist att lämna över frågan till regionerna som fick problemet med tidsomställningen på sitt bord.


Där blev det heta diskussioner. Chefen för den nordligaste regionen använde sin exklusiva mobil och slog en pling till länsgrannen för att få till stånd en samsyn om tiden. Deras samtal blev långvarigt men improduktivt och handlade mest om hockey.

Hypnoscoach Britt G Hällgren i arbete.

Regionens nyanställda sårbarhetsutvecklare och hypnoscoach Britt G Hällgren talade med stark röst och glödande hetta om att vi alla borde få gå efter vår biologiska klocka. "Låt folket få bestämma över sin tid", tyckte hon och fick applåder från flertalet delegater. Efter hennes starka inlägg beslöt regionstyrelsen enhälligt att tillsätta en utredning om Hällgrens förslag som de ansåg vara ovanligt intressant, men som också kunde ha en del oönskade effekter.

Ännu har inget beslut tagits. Kanske lämnar man över beslutsfattandet till kommunerna.

Ur led är tiden.

4 kommentarer:

Anders sa...

Jag är verkligen inte särskilt förtjust i de här klockomställningarna 2 ggr per år. Min inre klocka kommer i obalans på nåt sätt. Jag har aldrig någon klocka på mig men kan ändå ange ungefärlig tid - utom en vecka efter ändringarna ungefär. Folk som bär klocka brukar på skoj fråga mig vad klockan är och jag har aldrig mer än en kvart fel.

Men - så kommer de här jädrans sommar - och normaltidsomställningarna. Fy f-n säger jag!

När jag rest över tidszoner har jag aldrig upplevt de här problemen. Då "vet" kroppen vad som har hänt.

En teori: Människan har existerat i lång tid utan klocka - och ändå alltid vetat vad klockan är. Denna förmåga avtrubbas när vi alltid kan rådfråga handleden om den exakta tiden. Om man slutar använda klocka återkommer denna förmåga efter ett tag och då märks de ologiska tidsomställningarna mer hos en sådan människa, som verkligen lider av tokigheterna. Och - märk väl - detta är inget skämt.

Det skulle onekligen vara intressant att få ta del av sårbarhetsutvecklaren och hypnoscoachen Britt G Hällgrens åsikter och klarlägganden i fallet.

Gunnel sa...

Nu känner jag inte Britt G Hällgren så väl. Har träffat henne max 3 gånger. Men av bilden att döma är hon en 70-talsbrud, en typisk flummare som gillar frihet från tidens förtryck.

Jag själv är helt oberörd av tidsomställningen. Märker den bara när jag måste ställa om klockan och det är bara två gånger per år och snart är även det bekymret ur världen. Du skulle inte gilla att jobba skift förstår jag, då lider man ju av ständigt tidsomställning.

Anders sa...

Du blandar ihop äpplen och päron min sköna. Tidsomställningen har absolut ingenting med skiftgång att göra. Du har nog umgåtts med Britt G en aning för mycket ändå, det är min teori.

Jag satt en gång i ett flygplan på väg från Istanbul till Stockholm tillsammans med två äldre gentlemän från Turkiet. Vi hade en lång och intressant diskussion om vad klockan kunde vara på destinationsorten. Alternativen var 2, 3 eller 4. Nu har ju inte detta det minsta med saken att göra, tänkte bara nämna det för att om möjligt ytterligare förvirra begreppen.

Gunnel sa...

Här blandas ingenting, min sköne! Jag och förmodligen även Britt beundrar alla som jobbar skift. Deras dygnsrytm är ju ständigt rubbad.


Visst är det kul med förvirrade begrepp.