måndag 8 april 2019

Vi demonstrerar

Även hundarna protesterade

I lördags demonstrerade folk från landsbygden runt Luleå mot kommunens sparkrav. 80 miljoner ska sparas och det drabbar mest skolor och förskolor utanför stadskärnan. Klart att folk blir ilskna. Jag förstår dem så väl. Landsbygdens befolkning betalar också skatt och de får oerhört lite tillbaka.


Men vad ska kommunen spara på? Kommunfolkets resor till Austin, Texas kanske, men det kostar nog inte 80 miljoner. Knappast heller uppsnyggningen av stadsparken. Vad det är jobbigt när man förstår bägge parter. En del säger att man velar. Jag velar ofta.


Ännu värre sparkrav har min födelsekommun Malå. Där ska man spara 10 miljoner på ett år. Malå har en befolkning på drygt 3000 personer. Hur ska en så liten kommun kunna spara 10 miljoner? Stackars bror min. Redan hårt beskattad och värre kan det bli.


På mig finns inga sparkrav. En "rejält" tilltagen pension och 5.200 tillbaka på skatten ger mig möjlighet att spendera. Ska åka till Stockholm och fira mitt barnbarn nummer 2 som gifter sig med Emma i den sköna månaden maj.

Slut för nu!

6 kommentarer:

Anders sa...

3 somrar på 60-talet jobbade jag i kommunalhuset i Malå med en massa olika uppgifter. Allt var trevligt och bra, men växe1n begrep jag mig aldrig på. Undrar hur många samtal jag lyckades koppla bort? Men - jag hoppas att det inte är mitt fel att underskottet är så stort i kommunen idag.

1968 utlyste man en kamrersassistenttjänst och jag hade nog haft en bra chans att få den - om jag sökt. Undrar hur livet hade gestaltat sig om jag hade "blivit vid min läst" i Malå?

Gunnel sa...

Anders: 1959 när jag slutade på kommunkontoret fanns en kamrer Ahlman, det fanns ingen kamrersassistent men Vivi Mårtensson gjorde nog samma jobb som en sådan assistent skulle ha gjort. Antalet anställda har troligen ökat på senare tid.


Intressant tanke vad som hade hänt om du blivit kvar. Tja, idag hade du varit pensionerad, bott vid Malåträsket och skrivit insändare i Norran över den djäfla orättvisan att Malåbor ska skatta mer än andra. Undrar också vad som skulle ha hänt om jag stannat kvar.

Lennart sa...

Snart har vi bara en kommun med 200 anställda och ingen verksamhet. Alla skattepengar går till kommunens anställda. Ättestupan på tjamstan finns kvar så den börjar nog användas igen.
Politikerna tycker att gymnasieeleverna kan dagpendla till Skellefteå. Malå med allting så nära har blivit Malå kommun med hål i huvet.
Annars är allt bra återvänder till Merkenis i morgon.

Gunnel sa...

Lennart: Jag har läst Malå kommuns sparåtgärder. Undrar hur de ska klara av det. Låter ju vansinnigt att dagpendla till Skellefteå, det måste ju bli 3 timmar i buss varje dag. Din nya slogen för Malå kommun var rolig men kommer nog inte att accepteras av kommunfullmäktige.


Hoppas att du slipper blåsten när du åker till fjällen. Här är det ruggigt blåsigt idag.

Anders sa...

En av anledningarna till att jag inte sökte tjänsten var pappa Svens ställning i kommunen. "Nu ha n´Sven ordna in pajken dära kommunkontore" var ord jag inte ville höra.

Gunnel sa...

Jag fick höra samma sak. Men när jag fick jobbet var jag en av tre sökande och den enda som kunde stenografi och hantera en stencilapparat. Klart jag var mest lämplig. De andra som sökte var en ung tjej direkt från skolan och en medelålders man. Att en man sökte en skrivbiträdestjänst var jättekonstigt, det var ju fruntimmersjobb.