fredag 22 februari 2019

Hypoteser


Många böcker som handlar om kost och hälsa innehåller så allvarliga felaktigheter att de kan påverka människors hälsa negativt. Så säger ett antal professorer och doktorer i en artikel i DN.

Självutnämnda experter skriver böcker som talar om vad vi ska äta för att må bra och slippa sjukdomar och har hemmasnickrade teorier om hur vi ska slippa diabetes och cancer och att psykisk sjukdom motverkas av viss kosthållning.

Dessa böcker bygger inte på forskning. Det handlar ibland om rena hypoteser eller små studier på möss. Hypotes är ett finare ord för gissning men hypotes låter lite bättre om man ska framstå som expert.


Man vill så gärna tro att LCHD, GI, 5:2, potatis in, potatis ut och antiinflammatorisk kost ska göra oss friska och smalare. De som provat olika dieter vet ju att viktminskningen för det mesta är rent tillfällig.

Personligen har jag under årets första månad minskat 2 kilo i vikt. "Hur gjorde du då?" hör jag någon säga. Svaret på den frågan kommer i bloggen någon gång framöver. Jag har en hypotes......

Trevlig Helg!

7 kommentarer:

Anders sa...

Du har blivit bra på cliffhangers… Hoppas att din viktminskning inte beror på oro över vad dina två bröder hittar på?
Självutnämnd expert = nörd är jag bara på:
Stämplade äldre svenska frimärken och deras värde (skulle kunna jobba i Antikrundan)
Jan Fridegård, Helmer Linderholm och Mozart.

Anders sa...

Glömde P G Wodehouse. Sorry!

Gunnel sa...

Anders: Det är bara så synd att jag glömmer mina cliffhangers. Det blir aldrig "någe" mer. Min viktminskning i januari berodde på 10 dagars snuva med feber och hosta. Att du är Mozartnörd är välkänt, min nördstatus har varierat genom åren, just nu är jag ljudboksnörd, går ständigt omkring med proppar i öronen.

Lennart sa...

Jag gick ner 10 kg vid årsskiftet p.g.av ett virus. En diet utan rödvin gör kanske att minskningen blir permanent. Om jag bodde i Luleå skulle jag snabbt bli rund p.g.av alla kineskrogar där. Eller så håller man vikten i Luleå då man ständigt måste oroa sig för hockeylaget. Bäst när det inte gäller!

Gunnel sa...

Tydligen är sjukdomar ett bra sätt att gå ner i vikt. Men det är väl också det enda som är bra med det.

Modigt av dig att prata hockey, Lennart. Jag gör det så gärna men har märkt av min släkt där nere i Västerbotten att det är ett känsligt kapitel och något som man helst inte ska prata om. Kan inte förstå varför. Har ju aldrig varit något problem tidigare.

Anders sa...

Fint att Lennart inte lyckats banta bort hakan. Den vågar han sticka ut lika mycket som förut. Härligt!

Gunnel sa...

Även jag är glad att Lennart är i god form igen.