lördag 2 mars 2019

När krisen kommer


Idag har vi bott åtta år i lägenhet. Något som vi trivs alldeles ypperligt med. Vi saknar inte kedjehusets ständiga behov av renovering och ommålning. Här är hjälpen bara ett telefonsamtal bort.


Men om krisen kommer är det vi som bor i hyreshus som ligger mest illa till. När elen försvinner står vi där i mörkret och fryser med en kall Bullens pilsnerkorv och en ljummen Loka. Har vi tur så hittar vi burköppnaren i mörkret. Det som fanns i frysen har tinat och bildat en rinnande, stinkande vidrig sörja. Strömmen är borta, vi kan inte handla mat, kortet funkar inte och vi har inga kontanter, hjälp!!!


De som bor i hus och har en kamin eller liknande behöver inte frysa och kan värma sin Bullens. Men för övrigt ligger även villaägarna pyrt till.

De enda som klarar krisen är de som bor på landet. Små byar där man odlar potatis, har vedspisar och kaminer, bagarstugor, utedass, egen vattentäkt, eget kraftverk och gärna några kossor och grisar och där människorna är vana vid att klara sig själva.

I vårt land får en kris bara vara några dagar. Annars dör vi....lite tidigare än vad som var meningen.

Godmorgon!10 kommentarer:

Anders sa...

Den där krisen kan vi inte göra något åt, därför bör vi inte frukta den, det är mitt råd. Man ska inte gruva sig för det som kanske inte händer.

En annan kris, som vi inte heller tydligen kan göra något åt, är den ohyggliga ekonomiska kris som Sverige har befunnit sig i sedan 60-talet, och som enbart den för tillfället rådande politiska oppositionen kan åtgärda på ett vettigt sätt. Parodiskt, kan man kanske få tycka att det börjar bli.

Gunnel sa...

Anders: Jag har alltid fruktat och trott det värsta. Du har ju lovat att ha förrådet redo för oss när Suorvadammen brister.


Vet inte riktigt vad du menar med ekonomisk kris sen 60-talet. Skulle dagens politiska opposition kunna göra något åt det. M, V, SD och KD kan tillsammans bara skapa oreda. Tror jag, trallala!

Anders sa...

Kanske jag uttryckte mig otydligt. Har du någon gång upplevt att den politiska oppositionen tyckt att landet inte befinner sig i en ekonomisk kris som bara de kan rätta till?

Gunnel sa...

Anders: Sorry, nu läser jag det på ett helt annat sätt. Jag borde ju känna dig vid det här laget. Jag kan inte annat än att skratta åt mig själv.

Anders sa...

Eftersom du tydligen nått fram till oss med din skräckpropaganda så skrev vi "Bullens korv" på vår inköpslista för nästa vecka. Där ser man hur lättpåverkad man är!

Gunnel sa...

Anders: Glöm inte vattenflaskor, tändstickor, ljus, gasolkök, batteriradio med mera. Allt detta och lite till stod på broschyren som berättade hur vi skulle klara en vecka om krisen kom.

Anders sa...

Om man får ersätta vattenflaskorna med vindito så är nog gasolköket det enda som fattas i hushållet. Känns tryggt.

Gunnel sa...

Absolut! Känner mig trygg hos er om det blir aktuellt med förrådet.

Lennart sa...

Har du ångrat att du gav bort trangiaköket. Varje morgon är det kris och katastrof på tv. Det sista är ju att insekterna försvinner, vem skulle klaga på en myggfri sommar.
Mitt råd är: ta det lugnt.

Gunnel sa...

Lennart: Jag tar det ganska lugnt och ångrar ingenting. Kan inte fatta att jag köpte detta trangiakök i samband med millenieskiftet. Gick på hotet om att allt skulle fallera i samband med årsskiftet. Jag är tydligen lättpåverkad.