torsdag 10 januari 2019

Sammanställning


Varje nyårsdag gör jag en sammanställning över det viktigaste som hänt mig föregående år. 2018 var året då jag fyllde "åldring", då jag fick ett barnbarnsbarn och då jag åkte till min barndomsby och träffade kusiner och släktingar som jag inte sett på 45 år.

Förra året lyssnade jag mycket. Slog mitt eget rekord och lyssnade på 87 ljudböcker. Att lyssna på en bok tar mellan 10 och 15 timmar, vilket betyder att jag förra året gick med proppar i öronen i ungefär 1000 timmar och  då icke var kontaktbar för samtal. Maken med hörselslinga sitter också väldigt ofta med proppar i öronen. Samtal mellan oss koncentreras till lunchen.


Vilka böcker lyssnar jag till? Det blir mest kvinnliga deckare och en och annan biografi. Kanske borde jag göra 2019 till mitt kulturår och ge de stora romanerna en chans. Men risken är stor att jag somnar.

Godnatt!8 kommentarer:

Anders sa...

För min del har det blivit färre böcker än tidigare, vet inte riktigt varför. Tidsbrist? Har svårt för deckare med dialog (i värsta fall monolog) mellan poliser, teoretiserande sida upp och sida ner när man redan vet vad som hänt. Nej, aktion ska det vara, från första till sista sidan, med så lite dialog som möjligt.

Men - historiska romaner går också bra.

Gunnel sa...

Där är vi nog olika. Aktion är överskattat, hårdföra hjältar som skjuter och slår ihjäl och bara ser damer som något man roar sig med går bort. Just nu lyssnar jag till Karin Wahlbergs "Sista jouren" och den är inte odum.

Men enig med dig om att historiska romaner går bra.

Anders sa...

Gunnel: Jag är förvisso feminist, och har fått lov av min fru att säga det, men när jag läser fiction brukar jag lägga genusperspektivet lite åt sidan.

Gunnel sa...

Anders: En och annan manlig författare slinker nog ner hos mig också. Har testat några som tilltalar mig. dock inte Leif G W.

Annica sa...

Åttiosju ljudböcker, det var imponerande! Är det någon bok du tyckt extra mycket om?
Själv har jag aldrig riktigt trivts med lurar i öronen och efter min hörselskada kan jag ju inte alls lyssna med hörlurar. All lyssning måste ske via vanliga högtalare. Jag föredrar nog att läsa böcker men skulle även behöva nya ögon. Ålderdomen ...

Gunnel sa...

Annica: Jag är också imponerad eller rentav förskräckt. Cirka 1000 timmar betyder ju att man är i sin egen bubbla mellan 2 och 3 timmar per dag. Att jag lyssnar i stället för att läsa beror på att även jag behöver nya ögon. Egentligen tycker jag väl rätt bra om alla de böcker jag lyssnar till, de dåliga lyssnar jag inte alls på.

Anders sa...

OBS: I presentationen "Om mig" har du glömt att lägga till ytterligare en titel, tror jag?

Gunnel sa...

Anders: Bra att du påminde mig.