söndag 27 januari 2019

Hönan och ägget


Idag sitter jag i min soffa och tittar på skidtävlingar från Ulricehamn och skidskytte från någon utländsk ort. Här utanför på isen motionerar folk och testar skidor och skridskor. Sunda och kloka människor som tänker på sin hälsa och inte räds den 20-gradiga kylan. En sådan person ska jag bli endera dan. Kanske redan i morgon.Om vi ska vara klimatsmarta bör vi äta endast 1,5 ägg per person och vecka berättar DN i en artikel. Inte mycket omelett och pannkaka i framtiden. Men vi kan trösta oss med 175 gram jordnötter per person och vecka. Det är tillåtet för dig och mig att stoppa i våra magar.

Låter det klimatsmart? Äggen kommer från hönan som finns hos bonden som bor bara några mil härifrån. Jordnötterna importeras från Indien och Kina och gör en lång resa med flyg för att komma till oss.


En liten undring från en som inte förstått. Är verkligen hönan ett större hot mot klimatet än flyget? Undrar om inte de smarta forskarna har glömt en och annan konsekvensanalys.

Må väl!

10 kommentarer:

Annica sa...

Mycket smarta och insiktsfulla funderingar! Ja, nog kan man undra över hur forskare och andra "kunniga" tänker och resonerar. Jag vill påstå att vanligt folk har mer sunt förnuft och drar betydligt vettigare slutsatser än de så kallade experterna.
Det är alldeles för lite sunt förnuft i omlopp.

Annica sa...

På tal om nötter ... undrar om inte forskarna och förståsigpåarna är de största nötterna. ;)

Gunnel sa...

Annica: Ha-ha! Möjligen är en del stora forskare så begåvade att de inte alltid ser det enkla och självklara. Just den här forskningen var mycket större än det jag tog upp i bloggen. Men en period i mitt gamla liv fick Sverige klara sin egen matförsörjning och då var hönan bra mycket viktigare än jordnöten.

Anders sa...

Jordnötterna som jag fick till min G & T i lördags kom tyvärr från USA men innehöll enligt uppgift ingen palmolja gubevars. Annars undviker vi allt som kommer från USA n f t. Trumpen ska väl ha så lite stöd som möjligt, eller hur?

Gunnel sa...

Anders: Kan bli svårt att undvika allt som kommer från USA. Måste jag lämna gubben hemma vid mitt nästa besök?

Anders sa...

Gunnel: Vet inte riktigt. Känner du till preskriptionstiden?

Annica sa...

Det är ju bara halva gubben du måste lämna hemma.

Gunnel sa...

Anders: Det är du som bestämmer preskriptionstiden. Jag har ingen sådan för USA-produkter.

Annica: Det blir svårt när jag inte riktigt vet vilken del på guben som är amerikansk.

Anders sa...

Gunnel: I kraft av ålder och visdom är det naturligtvis du som bestämmer i migrationsfrågor. F ö: Vem ska köra om du inte tar äkta hälften med dig?

Gunnel sa...

Anders: Tänkte inte på det där med körningen.