onsdag 8 mars 2017

Sörja och gråta


"Förlusten sörjs i hela världen."

Så löd en rubrik på nätet i en av våra vanligaste kvällstidningar. Nu undrar väl de flesta varför världen sörjer. Vad har hänt? Vad är det som får tant Olga i Kathmandu att sitta vid sitt köksbord och snörvla och varför är gamle George från Kirgizistan så deppad där han vandrar ensam i skymningen?

Jo, Loreen blev utslagen och gick inte vidare till "Mellon."


Låten lär vara feministisk vilket jag inte riktigt upptäckte i all min ouppmärksamhet framför teveprogrammet.


Idag firar vi Internationella kvinnodagen. Vi gör det i ett land där män och kvinnor har kommit ganska långt när det gäller jämställdhet. Men vi har anledning att sörja och gråta över de arma flickebarn ute i världen som könsstympas, blir bortgifta i tidiga tonår och inte får gå i skola. Där religiösa skrifter och gamla seder och bruk får råda och förbjuder flickors självklara rätt till ett liv i frihet och till egna val.


Vi har också anledning att gråta och sörja över de stackars flickebarn som utsätts för våldtäkter både i vårt eget land och annorstädes. Flickor ska kunna röra sig fritt, känna trygghet och veta att de själva och ingen annan bestämmer över deras kroppar.


Flickor! Ni är värda all uppmärksamhet den här dagen och alla andra dagar. Fria lyckliga flickor och pojkar kan tillsammans skapa en ny värld där vi inte behöver sörja och gråta. Det låter som en utopi men man kan väl alltid hoppas.

Ha en fin dag!

6 kommentarer:

Annica sa...

Det finns många anledningar att gråta för och sörja med barn och unga. Vi lever i en värld full med förfärande grymheter och orättvisor. Alla, både flickor och pojkar, har rätt att växa upp i fred och frihet och med alla basbehov tillgodosedda. Ja, jag vet, en utopi.

Melodifestivalen är en bagatell som tas på för stort allvar. Likaså Loreens förlust. I år har jag struntat i både deltävlingarna och Andra chansen men jag ser nog finalen på lördag. Dock utan större entusiasm.


Anders sa...

Livet är för kort för att man ska se Mello och reklam i TV. Minst 14 minuter reklam (och dessutom upprepad massor av gånger) per programtimme i reklamkanalerna. Hur många bortkastade dagar blir det inte sammanlagt på ett år?

Vem är Loreen?

Gunnel sa...

Annica: Vi har haft tur som fått växa upp i just detta lilla hörn av världen. Det är ju som att vinna högsta vinsten. Även om det är mycket obehagligt som händer även hos oss.

Håller med dig om det du skriver om "mellon." Entusiasmen har falnat med åren.

Anders: Håller med dig om reklamen, den är förfärlig och tjatig men musiktävlingen sänds i ettan och är någorlunda reklamfri.

Loreen är en kvinna som sjunger, fast det tror jag att du vet, du brukar ju lösa Melodikrysset.

Anders sa...

Vi googlar på titlarna, det finns ju så många popsnören.

Gunnel sa...

Anders: Det är inte alltid man vet låttiteln. Idag stöter vi oftare på problem med korsordet än vad vi gjorde förr. Popsnörena låter så lika.

Anders sa...

Det brukar lösa sig. Före internet brukade vi ju ringa till varann när det var knepigt. F ö har du inte svarat på mitt mail från gårdagen om kungahuset. Ta detta som en påminnelse.