onsdag 1 mars 2017

Sale eller rea


Jag är verkligen inte rätt kvinna att klanka på hur andra använder språket, men blir ganska irriterad när jag får ett mail från Intersport med följande rubrik:


"Nu pågår vår stora Winter Sale." Under en bild på en jacka kan man läsa ""Sport to the people." Känner direkt blodtrycket stiga och bestämmer mig för att överhuvudtaget inte handla på Intersport. Åtminstone inte idag, kanske inte i morgon heller.

Men för att förstå och bli förstådd när Sverige helt och hållet går över till att tala engelska, går jag en kurs i det språk vi ska använda i framtiden. Vi är sex överåriga som "spikar" engelska en gång i veckan och vi har roligt. Vid vår ålder har vi lämnat all ängslan över att säga fel och vi kan "bjussa" på konstiga uttal och andra felaktigheter. Vi är som vi är, det låter som det låter och det får duga.


Så nu är jag väl förberedd när Sverige helt och hållet byter det svenska språket mot engelskan. Är du?

Hej!

5 kommentarer:

Annica sa...

Nästan all engelska som används i Sverige, t.ex. "sale" är bara så onödigt och dumt. Men vi ska vara glada över att det - än så länge - inte står "rea" på ryska (och med konstiga kyrilliska bokstäver). Den dagen blir jag riktigt ilsken. Och rädd.

Anders sa...

Sökte igenom sanningsvittnet Folkbladet (f d Västerbottens Folkblad) i morse och förutom ett och annat "Winter Sale" hade annonsörerna hållit sig på mattan. Text på samiska fanns också men där fanns översättningen direkt under så det var ju bara lärorikt.

Svenskar som sett filmen "Sameblod" skäms kollektivt över den svenska behandlingen av samer bl a genom att de behandlats illa och förvägrats självklara rättigheter. När ska vi lyckas skapa en kollektiv skam över svenska män och deras sätt att behandla kvinnor, bl a genom att neka dem rösträtt, arvsmöjligheter, äganderätt m m i tider som nyligen timat, och vars konsekvenser (lägre löner, sämre arbetsförhållanden, inte fria arbetskläder m m) vi ser än i dag?

Gunnel sa...

Annica: Ja, det gäller att se det positiva i allt och de flesta förstår ju faktiskt engelska. Putins rea blir betydligt svårare att ta tíll sig.

Anders: "Sameblod" har fått fantastiskt bra kritik. Man borde nog se den. Samerna har ju blivit illa behandlade, fått skallarna mätta osv. Urfolken verkar ha behandlats illa överallt. När det gäller män så går jag efter de som finns i min familj och närmaste släkt. Snällare karlar finns inte och just de ska inte behöva känna kollektiv skam.

Anders sa...

Det kanske kan vara sant, men visst har män i kostym och uniform ställt till hundratals gånger mer elände än vad människor i kolt, burka och sari t ex har gjort. Förbjud kostym och uniform!

Gunnel sa...

Anders: Helt rätt! Det män i kostym och uniform beslutat har många gånger varit förödande för mänskligheten. Kan dock vara svårt att förbjuda uniformerna. Det är väl oftast det som är innanför uniformsmössan som fattat de allra sämsta besluten.