tisdag 12 april 2016

Om jag hade pengar


En gång talade vi om adel, präster, borgare och bönder. Idag har vi överklass, högre medelklass, lägre medelklass och underklass. Åtminstone om man får tro Wikipedia. Som barnskötare är man underklass, men pluggar man till förskollärare gör man en klassresa. Detta enligt samma källa.


Enligt en artikel i SVT Nyheter finns det en etisk skillnad mellan människor i olika samhällsklasser. Rika och förmögna (överklass) är mindre generösa och betydligt mer fokuserade på sig själva och sin status än övriga. Deras ego saknar motstycke. Pengar och lyxliv isolerar de rika från andra klasser och de är heller inte intresserade av andra utanför sin egen krets.


Forskare gjorde bland annat en test vid ett övergångsställe. Ägare till dyra bilar stannade sällan för gående, medan ägare till skruttbilar lydigt bromsade in, ty så säger lagen. Rika människor ger sig själva rätt att stå över densamma.


Förmåner, rikedom och hög status befrämjar överklassens känsla av överlägsenhet och när man läser om deras ansträngningar för att slippa betala skatt behöver man inte vara forskare för att begripa att något mycket sjukt och smittsamt härjar bland knösarna i den så kallade överklassen.

Godafton!

4 kommentarer:

Annica sa...

Rikedom och makt berusar och tycks dessutom dels vara oerhört smittsamt och dels sätta skygglappar på folk. Många klassresenärer - när de klivit uppåt på samhälls- och inkomststegen - verkar snabbt smittas av samma sjukor som de som föddes på höjderna. Girighet, egoism, omoral, snobbism, o.s.v. breder ut sig. Det är sorgligt.
Jag hoppas bara att man själv skulle behålla vettet i samma situation.

Gunnel sa...

Annica: Ja, hur skulle man göra själv om man vore en oerhört förmögen person? Synd bara att man aldrig får veta. Vi kan förakta lyxmänniskor för fiffel, girighet och brist på empati men vi kanske skulle bära oss åt precis likadant.

Anders sa...

Jag har ju Nordea av gammal vana, men vilken bank ska man byta till? Madrassen verkar inte vara ett bra alternativ just nu. Tacksam för bra tips.

Björn Wahlroos: "Omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Visst är det trevligt att bli kallad idiot?

Gunnel sa...

Anders: Björn W menade säkert vad han sa. Vi, den stora massan, betraktas säkert som idioter av långt fler än den mannen.

Det borde väl märkas om alla vi "idioter" tog våra pengar från banken och placerade dem i madrassen. Eller kuddvaret för min del.